Razgovor i izložba “One su bile kakvo-takvo rješenje”

U srijedu, 14. lipnja 2017. u Galeriji Nova u Zagrebu otvara se izložba “One su bile kakvo takvo rješenje” na kojoj izlažu Margareta Kern, Božena Končić Badurina i Duga Mavrinac, a riječ je o projektu Bosiljke Schedlich “Put. Žene iz Jugoslavije u Berlinu” (1987).

U srijedu u 18h u Klubu Mama (Preradovićeva 18, Zagreb) u neformalnom razgovoru Margareta Kern i Bosiljka Schedlich predstavit će svoj rad i razmišljanja o zajedničkim iskustvima izmještenosti i migracija, transgeneracijskoj problematici gastarbajterskog ženskog rada i identiteta, ulozi jezika, kulturnog prevođenja i materijalne kulture u interdisciplinarnim istraživanjima u kojima su osobni angažman i izloženost često i presudan integralni dio njihove realizacije. U 20h slijedi otvorenje izložbe u Galeriji Nova.

Izložba “One su bile kakvo-takvo rješenje” je nastavak dosadašnjih istraživanja teme i fenomena gastarbajtera koje su inicirali kustoski kolektiv WHW i filozof Boris Buden u sklopu suradničkog projekta “Oni su bili kakvo-takvo rješenje”, čiji je naslov preuzet je iz pjesme grčkog pjesnika Konstantina P. Kavafija u kojoj je opisan jedan dan u imaginarnom gradu-državi u kojem stanovnici iščekuju najezdu barbara.

Polazeći od Budenove teze da je figura gastarbajtera pionir neoliberalizma i rani simptom naše suvremenosti, izložba prevodi izvorni stih Kavafijeve pjesme u ženski rod te temu migracija otvara kontingencijama i specifičnostima ženskog migrantskog rada i feminizaciji rada u suvremenom kontekstu te u odnosu na povijesno naslijeđe jugoslavenskih radnih migracija.

Zahvaćajući pitanju kako se nisko plaćeni poslovi i poslovi u neformalnoj ekonomiji odražavaju na recentni status paradigmatski prekarnih zanimanja, primjerice, u odnosu na komodifikaciju kućanskog i njegovateljskog rada, izložba figuru žene radnice i migrantice razmatra u odnosu na eksploatacijske posljedice rastuće fleksibilizacije tržišta rada.

Ambijentalna instalacija “Ćemo, ćemo … ja, ma kako ćemo?!” rezultat je suradnje umjetnice Božene Končić Badurine i kulturne antropologinje Duge Mavrinac, u kojoj aktualiziraju pitanje plaćenog neformalnog rada u kućanstvu, a prezentirani sadržaj proizlazi iz zajedničkog etnografskog istraživanja hrvatskih njegovateljica starijih i nemoćnih na radu u Italiji. Rad problematizira nevidljivost radnica u kućanstvu u svakodnevnom i javnom govoru, a posebice njihovu zakonsku nezaštićenost s namjerom daljnjeg razvoja podrške u donošenju i provedbi jasnije i kvalitetnije zakonske i institucionalne zaštite.

Video “GOSTIkulacije” dio je dugotrajnog projekta umjetnice Margarete Kern o ženama koje su migrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin krajem 1960-ih kako bi radile u tvornicama koje su proizvodile televizijsku i video-opremu. Žene su sačinjavale velik dio migrantskih radnika, no njihove su priče mahom izostavljene iz službenih povijesti i arhiva, kao i kolektivne svijesti.

Jedna od sudionica videa “GOSTIkulacije” je Bosiljka Schedlich, autorica izložbe “Put. Žene iz Jugoslavije u Berlinu” koja je po prvi put prikazana 1987. godine u Künstlerhaus Bethanien u Berlinu povodom obljetnice 750 godina Berlina. Ova izložba, koja se izvorno sastojala od niza izložbenih panela koji dokumentiraju svakodnevni život gastarbajterica te brojnih danas izgubljenih objekata, poput gastarbajterskog automobila i lutke punjenje ambalažama lijekova koje gastarbajetrice najčešće koriste kako bi izdržale posljedice napornog rada i izmještenosti, svojevrsna je kulminacija autoričinog višegodišnjeg rada s migranticama i gastarbajtericama iz Jugoslavije. Nakon Berlina izložba je putovala na različite lokacije, neki njeni segmenti su zauvijek izgubljeni, a u sklopu izložbe bit će pokazani sačuvani originalni paneli koji su dio fundusa Muzeja Jugoslavije u Beogradu.

Izložba je dio dvogodišnjeg suradničkog projekta “Oni su bili kakvo-takvo rješenje” koji je u sklopu EU programa Kreativna Europa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/EIPCP iz Beča.

Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja 2017.

Više o izložbi pročitajte ovdje.


Povezano