Plavo i roza – razgovor o rodnim stereotipima u odgoju djece

Rodne uloge duboko su ukorijenjene u društvu. Unatoč promjenama koje su se odigrale proteklih desetljeća i dalje postoje nepisana pravila prihvatljivog ponašanja za žene i muškarce, što djevojčice i dječaci uče od najranije dobi.

Rodni stereotipi oblikuju naše ponašanje prema djeci različitog spola na način da ih, svjesno ili nesvjesno, usmjeravamo ka konformiranju s postojećim normama. Implicitne i eksplicitne poruke koje primaju mogu imati dalekosežan utjecaj na njihov razvoj. Kao roditelji, a i kao stručnjaci /stručnjakinje, često djevojčicama i dječacima pristupamo na različite načine – čak i kad smo uvjereni da to ne činimo, pa i onda kad to nipošto ne želimo činiti.

Usvajanje obrazaca kulture u djetinjstvu odvija se na brojne načine – dječje knjige i slikovnice, igračke i crtići moćno su sredstvo održavanja postojećih stereotipa. Iako knjige imaju vrlo važnu ulogu u dječjem razvoju, mnoge od njih kriju nevidljive zamke koje pridonose usvajanju rodnih uloga. Prikazat ćemo neka svjetska i domaća istraživanja rodnih stereotipa u dječjoj literaturi, pokazati kako izgledaju igračke namijenjene različitim spolovima, te kakve poruke šalju djeci – muškarcima i ženama u nastajanju.

S psihologinjom Jasnom Belamarić (Rast i razvoj d.o.o., RODA) razgovarat ćemo o svakodnevnim razlikama u pristupu roditelja kćerima i sinovima, te pokušati prepoznati brojne suptilne načine na koje se, ranim usvajanjem u djetinjstvu, rodne uloge nastavljaju reproducirati u društvu.

Događanje je dio programa “Kava&čaj s duginim obiteljima“, mjesečnog druženja Duginih obitelji, i prilika za sve LGBTIQ+ osobe, bez obzira planiraju li ili ne postati roditelji, da upoznaju, razgovaraju i dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju o duginim obiteljima od članica i članova udruge i naših prijatelja i prijateljica.


Povezano