Kustosiranje s margine ⎯ seminar s Katjom Kobolt

Endless Red Mined Symposium On Non/Motherhood s Lalom Raščić, Jelenom Vesić, Noor Afshan Mirza, Danijelom Dugandžić, Jelenom Petrović i Katjom Kobolt, Lothinger13 Florida, Munchen, svibanj 2017, fotografija Danijela Dugandžić

Umjetničke prakse i kustosiranje, ako prihvaćene kao prostor produkcije, a ne čiste reprezentacije znanja, nisu puka borba za vidljivost već prostori međuodnosa koji su (nadajmo se) dovoljno natprirodni i klizavi da ne budu zarobljeni u proces valorizacije i komodifikacije.

Katja Kobolt (Red Mined) je feministička kustosica, autorica i predavačica. U svojoj samostalnoj praksi kao i u kontekstu kolektiva, ona nastoji slomiti ograničenja i stvoriti prostore emancipacije.

U utorak 18.6. moderirao se seminar u kojem se bavilo idejom “kustosiranja” i ”oblika druženja” koje ono obično proizvodi, kako bi se potom promislile ‘margine’ i konture drugih oblika društvenosti koji imaju potencijal za razmjenu i kolektivnu proizvodnju znanja.

Tijekom seminara koji je bio i prilika za diskusiju i zajedničko odučavanje, Katja je zajedno s polaznicima razmotrila raznolike feminističke i anti-rasističke metode kustosiranja. Fokus je bio na razmatranju mogućih i zamišljenih vrsta produkcije, interakcije, i (re)prezentacije (umjetnosti): zato što vrste prezentacije znanja mogu same po sebi postati znanje.

Seminar je bio otvorenog karaktera, posebno namijenjen djelatnicima u umjetnosti i obrazovanju.


Povezano