Kustosiranje s margine ⎯ seminar s Katjom Kobolt

Endless Red Mined Symposium On Non/Motherhood s Lalom Raščić, Jelenom Vesić, Noor Afshan Mirza, Danijelom Dugandžić, Jelenom Petrović i Katjom Kobolt, Lothinger13 Florida, Munchen, svibanj 2017, fotografija Danijela Dugandžić

Umjetničke prakse i kustosiranje, ako prihvaćene kao prostor produkcije, a ne čiste reprezentacije znanja, nisu puka borba za vidljivost već prostori međuodnosa koji su (nadajmo se) dovoljno natprirodni i klizavi da ne budu zarobljeni u proces valorizacije i komodifikacije.

Katja Kobolt (Red Mined) je feministička kustosica, autorica i predavačica. U svojoj samostalnoj praksi kao i u kontekstu kolektiva, ona nastoji slomiti ograničenja i stvoriti prostore emancipacije.

U utorak 18.6. moderirat će seminar u kojem ćemo se pozabaviti idejom “kustosiranja” i ”oblika druženja” koje ono obično proizvodi, kako bismo potom promislili ‘margine’ i konture drugih oblika društvenosti koji imaju potencijal za razmjenu i kolektivnu proizvodnju znanja.

Tijekom seminara koji će biti i prilika za diskusiju i zajedničko odučavanje, Katja će zajedno s polaznicima razmotriti raznolike feminističke i anti-rasističke metode kustosiranja. Fokus će biti na razmatranju mogućih i zamišljenih vrsta produkcije, interakcije, i (re)prezentacije (umjetnosti): zato što vrste prezentacije znanja mogu same po sebi postati znanje.

Seminar je otvorenog karaktera, posebno namijenjen djelatnicima u umjetnosti i obrazovanju. Za sudjelovanje primaju se prijave na e-mail galerija.vn@kgz.hr ili na telefon 3770 896 do 16.6.2019.

Donesite sa sobom:
Razmislite što za vas znači “kustosiranje” i“margine”?
Po mogućnosti donesite sa sobom nešto na što gledate kao “kustoski projekt”, “kustosiranu situaciju” i / ili “marginalno”. To može biti katalog, pjesma, knjiga, poezija, program simpozija, plan predavanja, ili misao…

Preporučena literatura: Demir Nuray and Nanna Heidenreich. 2018. “Unfinished Conversation”. In: Bayer, Natalie; Kazeem-Kamiński, Belinda and Sternfeld, Nora: Curating as Anti-Racist Practice. Aalto/Vienna: Aalto ARTS and Edition Angewandte, DE GRUYTER.


Povezano