Žene s videokamerama: Radionica animiranog filma

Pozivamo zainteresirane djevojke i žene na trodnevnu radionicu izrade kratkog animiranog filma baziranog na poeziji, koja će se održati u društveno-kulturnom centru Šesnaestica od 10. – 12. svibnja 2024. Sudjelovanje u radionici je besplatno i ne zahtijeva prethodno znanje animacije.

Na radionici će osam polaznica steći znanja potrebna za realizaciju animiranog filma kroz upoznavanje s osnovnom terminologijom, različitim tehnikama i materijalima te programom za izradu stop animacije. Stečeno će znanje primijeniti kroz faze koncipiranja, planiranja i produkcije filma, zauzimajući pri tome različite uloge u kreativnom procesu, od fotografiranja, režiranja do animiranja.

Tema ovogodišnje radionice u fokus stavlja pjesnikinje čije su pjesme erotski obilježene, ali i one koje kroz svoj rad preispituju seksualnost, identitet i ulogu žena u društvu.

Istražit će se različiti pristupi tehnikama animacije kroz reprezentativne primjere s fokusom na pristupima u kreiranju priče kroz tehnike stop animacije i piksilacije. 

Finalni će rezultat biti kratki animirani film kojeg su stvorile žene za žene.

Radionica će se održavati u intervalu od tri dana (10.5., 11.5., 12.5.) u terminima od 13h do 18h. Prijaviti se možete putem Google formulara (najkasnije do 05.05. u 23:59).

Odabrane polaznice bit će kontaktirane putem mejla za finalnu potvrdu sudjelovanja nakon zaključenja prijava.

Navedena radionica četvrta je u ciklusu koju vode Matea Kovač i Katrin Novaković. Prva radionica održana je u svibnju 2021. godine u okviru Vox Feminae Festivala, te je također rezultirala kratkim animiranim filmom inspiriranog našim vodičem ‘Putevima strašnih žena’. Druga radionica, iz listopada 2022., bavila se strašnim znanstvenicama, dok se treća radionica iz 2024. bavila queer umjetnicama.

O voditeljicama:

Katrin Novaković diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, te magistrirala Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stručnu praksu je odradila u studiu za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Nakon studija samostalno radi kao freelancer te često surađuje s drugim umjetnicima, glazbenicima i kulturnim udrugama. Uglavnom radi u tehnici stop motion animacije koju često kombinira s drugim medijima, eksperimentirajući s različitim materijalima i načinima stvaranja. Bila je član selekcijske komisije i stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Svoje stečeno iskustvo i znanje prenosi dalje vodeći radionice stop motion animacije za djecu i odrasle.

Matea Kovač rođena je u Virovitici 1993. godine. Diplomirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ulazak u polje filmske umjetnosti obilježava potragom za različitim načinima tumačenja vlastitih emocija i identitetskog iskustva. Autorica je animiranog filma ‘Y’ koji za središnji motiv ima lezbijski identitet i iskustvo. Kroz svoj rad napušta komformizam te fizički materijalizira ono o čemu razmišlja kako bi spoznala i otkrila samu sebe. Film je obišao više od 60 svjetskih festivala te je okrunjen sa sedam nagrada i posebnih priznanja između kojih i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji animirani film u 2023. Radove iz filma izlaže na Animafest Zagreb: Behind the Scenes 5 (2023) te u organizaciji udruge Proces u Puli, DK Rojc (2024). Članica je selekcijske komisije studentskih animiranih filmova Animafest Zagreb (2024). Kao suradnica u produkciji na raznim funkcijama doprinijela je realizaciji brojnih projekata i nagrađivanih filmova različitih vrsta i rodova. Vlastito znanje i iskustvo dalje distribuira kroz radionice, čime nastoji široj publici približiti čari i raznovrsnost tehnika animacije i animiranog filma.


Povezano