Radionica: Napadi na prava trans osoba

Foto: Luka Pešun / Zagreb Pride

Pridruži nam se na radionici gdje ćemo istraživati najnoviji napad antirodnog pokreta na trans osobe. Nakon uspješno provedenog homofobnog referenduma 2013. godine, kontinuiranog prosvjednog i stranačkog pritisaka za zabranu pobačaja, pokušaja sprječavanja ratifikacije Istanbulske konvencije, kao i trenutno zagovaranje raskidanje Konvencije, fokus antirodnog pokreta usmjerio se na prava trans osoba.

Posljednjih godina svjedočimo organiziranju raznih događanja poput okruglih stolova, tribina, znanstvenih skupova, kao i tematskih sjednica saborskih odbora, a sve s ciljem stvaranja moralne panike i uskraćivanja prava trans osobama.

Na radionici ćemo istražiti nastanak antirodnog pokreta, istaknuti koja prava i skupine ciljaju, analizirati različite strategije koje koriste kako bi postigli svoje ciljeve te naučiti kako prepoznati i odgovoriti na njihovu argumentaciju.

Voditeljice radionice su Maja Gergorić i Amir Hodžić.

Maja Gergorić je diplomirala politologiju i rodne studije, zbog čega se i formalno može nazvati promicateljicom rodne ideologije, dženderistkinjom i zagovarateljicom rodnog ludila. Njezin interes i znanje za antirodnim pokretima proizlazi iz toga što će uskoro i doktorirati na temu nastanka antirodnih pokreta u postkomunističkoj Europi na sociologiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Amir Hodžić bavi se pitanjima spola, roda i seksualnosti kroz edukacije, istraživanja i aktivizam. Neki Amirovi radovi relevantni za ovu radionicu uključuju: publikaciju „Neokonzervativne prijetnje seksualnim i reproduktivnim pravima u Europskoj uniji“ (sa N. Bijelić, CESI, 2014.); Istraživanja o procesu pravnog priznanja roda u Hrvatskoj (TransAid/KolekTIRV, 2016. i 2020.); teskt „Embryo, teddy bear-centaur and the constitution: Mobilizations against “gender ideology” and sexual permissiveness in Croatia“ (s A. Štulhofer, u zborniku „Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilizing against Equality“, 2017.); tekst „(Ne)vidljivo T: Trans aktivizam u Hrvatskoj (2004–2019)“ (sa J. Poštić i A. Kajtezović, u zborniku „Postjugoslo/avenski trans: životi, aktivizmi, kulture“, 2022.); tekst „Anti-rodne politike u Hrvatskoj 2022-2023“ (s E. Vlahović, u publikaciji „Antirodni narativi“, Trans Mreža Balkan, 2024.).

Sudjelovanje na radionici je besplatno, ali je broj mjesta ograničen. Svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila: festival@voxfeminae.net.


Povezano