Art & psihodramska radionica: Viva la vulva!

Ženska tijela povijesno su često bila vrlo nevidljiva, a neki su njihovi dijelovi – posebno oni povezani sa seksualnošću – ponekad slabo vidljivi i njihovim vlasnicama, i ne samo zbog anatomskih razloga. Naime, u odnos između nas i naših spolnih organa upleten je čitav niz faktora na koje nemamo utjecaja, poput našeg odgoja, medijskih poruka, državnih zakona i raznih drugih institucija poput Crkve ili patrijarhata.

Na ovoj ćemo se radionici zato posvetiti tome da te organe, preciznije naše vulve, učinimo vidljivima i prisutnima kako bismo, kroz taj proces, barem djelomično, povratile moć nad njima – i to prvo tako da ih izradimo uz pomoć kolaža, a potom tako da s njima porazgovaramo uz pomoć psihodrame.

Radit ćemo u maloj grupi, s naglaskom na dobronamjernost i povjerenje. Radionica je namijenjena osobama s vulvom koje znaju sebi i drugima postaviti zdrave granice i otvorena je za maksimalno 8 osoba. Za sudjelovanje u radionici nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, a prijave se primaju putem online prijavnice. Radionica se održava od 17 do 21 sat.

Biografije voditeljica:

Rina Barbarić je vizualna umjetnica iz Kostrene koja živi i radi u Zagrebu. U svojem radu proučava seksualnost, snagu, ranjivost, društvene nejednakosti i fino tkanje koje ih povezuje. Svojim najvećim uspjehom smatra radove nastale u suradnji s VoxFeminae festivalom, prvenstveno izložbe „Mama je bila u pravu” (2017.) i „Soba za izgubiti nevinost” (2019.). Završila je studij grafičkog dizajna na Akademiji za likovnu umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani, a radila je i izlagala u Sloveniji, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu i Austriji. Radi kao ilustratorica i grafička dizajnerica, dok u slobodno vrijeme razvija autorske projekte. Trenutačno pohađa dvogodišnju edukaciju za ekspresivnu art terapiju u udruzi HeArt u Zagrebu.

Jasna Žmak radi kao dramaturginja, istraživačica, spisateljica i psihodramatičarka. Između ostalog, objavila je knjigu eseja “One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti” (2020). Prošle je godine premijerno izvela autorski projekt “this is my truth, tell me yours” koji se bavi poveznicama između patrijarhata, tinitusa i umjetničke odgovornosti. Apsolventica je psihodramske psihoterapije i edukantica seksualne terapije. Od 2019. godine vodi projekt seksualne edukacije “One stvari” u sklopu kojega redovito organizira radionice, predavanja i druge programe na temu ženske i queer seksualnosti.


Povezano