Nika Rukavina: Priručnik za kućne popravke za žene + radionica

Godinama sam radila kao kućna majstorica kako bih zaokružila svoj umjetnički honorar. Većinu popravaka obavljala sam kod prijateljica ili obitelji koji bi me puno puta pitali da isto naučim i njih, da to mogu sami. Ovo je projekt za njih. Nadam se da će i kod nas početi uvoziti radnu odjeću za žene i da će biti sve više žena u zanatima.

U Priručniku za kućne popravke za žene Nika Rukavina objašnjava neke od najčešćih problema koji se mogu desiti u kućanstvu. Priručnik se obraća ženama zbog svih “ružičastih alata” koji se proizvode posebno za žene i koji su u većini slučajeva beskorisni. Priručnik je za žene s ciljem borbe protiv iskrivljene slike kapitalističkog osnaživanja žena koja kao da govori: “Vi ste jednake i možete sve, ali alati koje ćemo vam dati su bezvrijedni”.

Žena može iste stvari kao i muškarac, a najčešći problem s kojim se susreću je nešto manja fizička snaga. Nika Rukavina u priručniku objašnjava i kako koristiti čitavo tijelo kako bi se premostio taj dio. Osim što je vrijedan alat za samostalnu intervenciju u domaćinstvu, ima i edukativnu svrhu kao alat koji može pripomoći u razgovoru s majstorima. 

Pridružite se predstavljanju Priručnika, u Šesnaestici, 9.5. od 18h, kada će ga biti moguće i nabaviti (na hrvatskom i engleskom jeziku) za 10€.

Za sve zainteresirane, Nika Rukavina u naredna će tri dana (10. – 12.5.) u voditi radionicu kućnih popravaka u Šesnaestici od 17h do 21h.

Radionica je otvorena za sve osobe koje žele raditi na uređenju, neovisno o spolnom ili rodnom identitetu, a obuhvatiti će neke od aktualnih potreba samog prostora održavanja (saniranje zidova od vlage, gletanje, farbanje, manji kućanski zahvati i sl.).

Prijave za radionicu su zatvorene.
Svim polaznicama javit ćemo se nakasnije s 8.5. za potvrdu sudjelovanja.

Priručnik je osmišljen za izložbu ProductiveWork – What is it supposed to be? kustosice Anamarije Batista, održane 2018. u Frei_raumu, Q21, Beč, Austrija.


Nika Rukavina diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Članica je HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse.

Jedna je od dobitnica nagrade Ivo Kalina, nagrade Grada Rijeke za najbolju izložbu u 2009. godini (VIA međunarodni projekt). Izlagala je na 12 TH nagradi za suvremenu umjetnost u MSU Zagreb.

Dodatno, izlagala je i u: Art centar Bozar (Brisel), Ostrale Biennale (Dresden); Frei_raum (Beč); Kunsthaus (Graz); Kunsthalle (Graz), Galerija Sehsaal (Beč); Galerija Škuc (Ljubljana),  Memphis galerija (Linz); Galerija 5020 (Salzburg); Magazzino del Sale (Venecija); MLZ Art Dep (Trst); Galerija A + A, (Venecija); Galerija Emil Filla (Ústí nad Labem, Češka); Galerija Bevilacqua La Masa (Venecija); Galerija NuovaIcona (Venecija); MMSU (Rijeka); Kulturni centar (Beograd).

Više o Niki potražite na službenom webu.


Povezano