Matea Kovač i Katrin Novaković: Žene s video-kamerama – radionica animacije

Pozivamo zainteresirane djevojke i žene na trodnevnu radionicu izrade kratkog animiranog filma, koja će se održati u društveno-kulturnom centru Šesnaestica od 5. – 7. svibnja 2023. Sudjelovanje u radionici je besplatno i ne zahtijeva prethodno znanje animacije.

Na radionici će osam polaznica steći znanja potrebna za realizaciju animiranog filma kroz upoznavanje s osnovnom terminologijom, različitim tehnikama i materijalima te programom za izradu stop animacije. Stečeno će znanje primijeniti kroz faze koncipiranja, planiranja i produkcije svog dijela edukativnog filma o strašnim ženama, zauzimajući pri tome različite uloge u kreativnom procesu, od fotografiranja, režiranja do animiranja.

Istražit će se različiti pristupi tehnikama animacije kroz reprezentativne primjere s fokusom na pristupima u kreiranju priče kroz tehnike stop animacije i piksilacije. 

Finalni će rezultat biti kratki dokumentarno-animirani film kojeg su stvorile žene za žene, a koji će se prikazati u Kinu Tuškanac na zatvaranju VFF-a.

Radionica će se održavati u intervalu od tri dana (5.5., 6.5., 7.5.) u terminima od 13h do 18h. Prijaviti se možete putem Google formulara (najkasnije do 02.05. u 23:59).

Odabrane polaznice bit će kontaktirane putem mejla za finalnu potvrdu sudjelovanja nakon zaključenja prijava.

Navedena radionica treća je u ciklusu koju vode Matea Kovač i Katrin Novaković. Prva radionica održana je u svibnju 2021. godine u okviru Vox Feminae Festivala, te je također rezultirala kratkim animiranim filmom inspiriranog našim vodičem ‘Putevima strašnih žena’. Druga radionica, iz listopada 2022., bavila se strašnim znanstvenicama:


O voditeljicama radionice:

Katrin Novaković diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, te magistrirala Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stručnu praksu je odradila u studiu za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Sa svojim studentskim filmovima osvaja nekoliko nagrada, u distribuciji Bonobo studia I Zagreb filma. Radila je u studiu 3D2D Animatori, povremeno za Hrvatsku radioteleviziju, izrađuje namjenske filmove za muzeje I glazbene spotove za različite bendove u tehnici stop animacije. U 2020. je član selekcijske komisije studentskih animiranih filmova  i članica stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. Na Baltic trail rezidenciji u Latviji u sklopu EU projekta Future DiverCities, počinje se baviti i vizualnim performansom. 

Matea Kovač magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za Animirani film i nove medije. Iskustvo animatorice i montažerke stječe kroz autorske filmove kratke forme, ali i kroz rad u marketinškim agencijama (Bruketa&Žinić&Grey, BBDO). Kao suradnica u produkciji na raznim funkcijama doprinijela je realizaciji brojnih projekata i filmova različitih vrsta i rodova, nagrađivanih i prikazivanih na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Vlastito znanje i iskustvo dalje distribuira kroz radionice animiranog filma, čime nastoji široj publici približiti čari i raznovrsnost tehnika animacije i animiranog filma.


Povezano