Čitanje NJE: Terapija

“Čitanje NJE” predstavit će izvedbeni tekst “Terapija” glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Čitanje će izvesti glumice Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak i Marijana Prokl / Dora Marojević. Režiju “Čitanja NJE” ovoga puta preuzela je Dora Golub, mlada, uspješna kazališna autorica.

Događaj će, pored čitanja uživo, biti i streaman putem društvenih mreža.

U “Terapiji (drami s osmjehom)” Mira Perić donosi intimne priče devet žena, po svemu različitih, koje u monološkoj formi progovaraju o svojim sudbinama, strahovima, pitanjima i problemima s kojima se svaka od nas može poistovjetiti. Ili s kojima može suosjećati.

“Čitanje NJE” su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima. “Čitanje NJE” glavni je projekt inicijative “6 glumica traži autora” koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima. Pokrenule su ga i ‘na pozornice postavile’ glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički, Marija Kolb i suradnice. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj udruga K-Zona. Do sada je uspješno realizirano deset “Čitanja NJE” u Zagrebu (3), Rijeci (2), Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru i Virovitici.

Popratni program:
“Uključivanje žena u psihoterapiju” – Marina Milković, mag.psych.

Nakon izvedbe, Marina Milković, psihologinja, u superviziji iz kognitivno-bihevioralne terapije, održat će kratko izlaganje na temu uključivanja žena u psihoterapiju.


Mira Perić, red. prof. art. u trajnom zvanju, glumu je diplomirala 1984. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku odigrala je preko stotinu značajnih kazališnih uloga i stekla status Prvakinje drame. Uz glumu, režira i piše drame i poeziju. Igrala je u TV dramama, u telenovelama, snimala je za televizijski školski program. Od 1992. godine predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Predaje kolegije iz dramske i lutkarske umjetnosti. Objavljuje niz stručnih i znanstvenih radova. Napisala je priručnik “Dramske igre za djecu predškolske dobi” (2009.), “Pretapanja kazališne ljepote” (2009.), “Sumrak ega” (2012.), “Žene u dijelovima” (2012.), dramatizaciju Nazorovog “Bijelog jelena” (2012.), “Osveta lavice” (2011.), “Glumačko sazrijevanje” (2018.), “Drame” (2021.). Voditeljica je Odsjeka za umjetnička područja. Dobitnica je niza zahvalnica, nagrada i priznanja. Godine 2009. dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa “Pečat Grada Osijeka” za osobita ostvarenja u području kazališne kulture, odgoja i obrazovanja, godine 2013. i 2019. dobiva Priznanje od Hrvatskog društva dramskih umjetnika za doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj umjetnosti, godine 2019. dobitnica je Priznanja za uspješan rad i doprinos djelovanju i ugledu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na razini hrvatskih mogućnosti redovita profesorica umjetnosti u trajnom zvanju Mira Perić maksimalno se zalaže za intenzivno promicanje dramske i lutkarske pedagogije u odgojno obrazovnom procesu.

Dora Golub završila je preddiplomski studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti i preddiplomski i diplomski studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2021. godine upisuje Poslijediplomski doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. godine do danas radi kao samostalna umjetnica – dramaturginja na nizu kazališnih projekata, a okušala se i u kazališnoj režiji autorskim projektom za mlade “Antički underground: laž, istina i mit” u Kazalištu Virovitica 2020. godine. Autorica je nekoliko drama: “Klasa iznad” i “Midnight radio” praizvedene su na Hrvatskom radiju 2020. i 2021. godine, dok je Putovanje u zemlju srama uvrštena u užu selekciju natječaja za najbolji dramski tekst za djecu i mlade platforme “Od malih nogu” i Gradskog kazališta Žar ptica 2023. godine. Od 2022. godine djeluje unutar umjetničke organizacije Empiria teatar.


Povezano