Burnout Aid – Radionice za sprječavanje sagorijevanja u neprofitnom sektoru

Pozivamo vas na dvodnevnu konferenciju kojom završava međunarodni projekt “Burnout Aid”!

Od kraja 2019. godine udruga K-zona sudjeluje u ovom projektu s još dvije organizacije, City of Women iz Slovenije i Culture Shock Foundation iz Poljske.

Termin „burnout“ ili sagorijevanje na poslu većini ljudi je dobro poznat, znamo kako izgleda i kakve posljedice ima, znamo da trebamo više brinuti o sebi, ali često nemamo dovoljno resursa za aktivno suočavanje s problemom. Ovaj pojam često se veže uz različita pomagačka zanimanja, dok se rijetko govori o burnoutu u nevladinom sektoru. S druge strane, u samim nevladinim organizacijama (NVO) često je sveprisutan mit da burnout spada u opis posla i podrazumijeva se.

Do sada je u sklopu ovog projekta provedeno više aktivnosti:

  • sastavljen je izvještaj o pregledu literature o temi burnouta,
  • provedeno je kvalitativno istraživanje u kojem je sudjelovalo po 5 organizacija i po 5 stručnjakinja iz Poljske, Slovenije i Hrvatske,
  • osmišljeni su i testirani scenariji radionica za osobe zaposlene u NVO,
  • sastavljen je upitnik o burnoutu u NVO za organizacije i pojedince,
  • snimljeni su video materijali. 

Završna konferencija zamišljena je kao dvodnevni događaj na kojem ćemo prvi dan za veći broj sudionika i sudionica predstaviti projektne aktivnosti i rezultate projekta te održati panel raspravu, a drugi dan ćemo održati tri radionice za ograničen broj osoba. U nastavku donosimo raspored i kratki opis aktivnosti za program radionica 20.5.

Petak, 20.05.2022., 10.00-17.00
mjesto održavanja: Šesnaestica, Ozaljska 16, Zagreb

10.00-12.00 – Radionica o prevenciji sagorijevanja za osobe na vodećim pozicijama u NVO

Radionica je namijenjena osobama na čelu organizacije. Zamišljena je kao preventivna radionica koja vodi sudionike/ce kroz proces samorefleksije koji postepeno usmjeruje pažnju na njihovu ulogu unutar organizacije. Pomaže im odgovoriti na pitanje kako biti uzor kolegama i kolegicama, voditi primjerom i implementirati nužne promjene u organizaciji. Radionica se sastoji od niza aktivnosti kojima je cilj informirati o sindromu sagorijevanja, ponuditi prijedloge o tome kako reorganizirati pojedinačne rutine te primjere praktičnih vježbi.
Voditeljica: Urška Jež (City of Women, Slovenija)

12.30-14.30 – Radionica o prevenciji sagorijevanja za zaposlene u NVO

Tema radionice je sagorijevanje na poslu (burnout) u nevladinim organizacijama (NVO). Kroz različite aktivnosti, sudionici/e će steći osnovna znanja o stresu i sagorijevanju na poslu, znakovima sagorijevanja, rizičnim čimbenicima te moguće strategije prevencije sagorijevanja i nošenja s njim. Nadalje, istražit će svoj trenutni položaj na poslu i aktivizmu, kao i njihove potrebe i želje za budućnost. Dodatno, sudionici/e će imati priliku razmjenjivati svoja osobna iskustva sa sagorijevanjem na poslu te preispitati svoje stavove o sagorijevanju. 
Voditeljice: Gabrijela Ivanov (K-zona) i Marina Milković

15.00-17.00 – Trening za provedbu radionica o sagorijevanju u NVO

Trening je namijenjen osobama koje su zainteresirane za provedbu radionica za sprječavanje sagorijevanja u neprofitnom sektoru. Kroz trening ćemo proći ključne principe grupnog rada i smjernice oko načina provedbe radionica.
Voditeljice: Gabrijela Ivanov (K-zona) i Marina Milković

Broj osoba koje mogu sudjelovati je ograničen. Molimo da najavite svoj dolazak ispunjavanjem upitnika u nastavku pri čemu možete označiti na koji dio konferencije planirate doći: https://forms.gle/5Eq9eXvmYinEjFrH6 

U mogućnosti smo pokriti putne troškove dolaska na događaj.  

Događaj će se odvijati uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

Detaljnije o projektu pronađite na https://burnout-aid.eu/

Za više informacija i dodatna pitanja kontaktirajte nas na anja@voxfeminae.net.


Povezano