Radionica rodno osviještene kritike i analize

Cilj petodnevne radionice je osposobiti polaznice/ke za pisanje kompetentnih rodno osviještenih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku i rodnu analizu. Rad će se paralelno odvijati na dva plana – pisanje tekstova o filmovima s programa festivala Vox Feminae te analiza filmskih kritika profesionalaca s posebnim naglaskom na rodna čitanja.

Polaznice/ci će biti dužni za vrijeme trajanja radionice svakodnevno raditi na tekstovima kontinuirano ih usavršavajući na temelju sugestija kolega i
mentorice. Selekcija radova nastalih na radionici bit će objavljena na stranicama festivala.

Prijave za radionicu otvorene su do srijede, 5. listopada 2016. Za prijavu valja poslati tekst o nekom od filmova s recentnog kinorepertoara koji sadrži interpretativne elemente u ključu rodne osviještenosti. Tekst mora imati približno 3000 znakova uključujući razmake (tolerira se plus/minus 300 znakova) te će se na osnovu poslanih radova vršiti selekcija odnosno odabrati ukupno šest polaznica/ka radionice.

Voditeljica radionice je Višnja Vukašinović. Višnja Vukašinović diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Voditeljica radionice filmske kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica diplome Vladimir Vuković za najboljeg mladog filmskog kritičara 2013. Članica FIPRESCI-ja i voditeljica radionice filmske kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Od siječnja 2017. selektorica programa hrvatskog filma u sklopu Kratkih slika MM centra u Zagrebu. Autorica filmskog bloga.

INFO I PRIJAVE: radionice@voxfeminae.net

Radionice će se održavati od 10 do 14. listopada u periodu između 17h i 19h.


Povezano