19:00H Filmski program / Dokukino

♦ Check It!, Ne žalim ni zbog ničega

 

Check It!
r. Dana Flor, Toby Oppenheimer / SAD / 2016. / dugometražni igrani film / 90 min

Film Check it! intimni je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji se pokušavaju izbaviti iz života na ulici neobičnim hobijem: modom. Vođeni bivšim zatvorenikom Mo-om, članovi Checkit-a stvaraju vlastitu modnu marku, organiziraju modne revije i rade kao modeli. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujuć zadatak. Tako mnogi članovi Checkit-a, dok ne hodaju po modnoj pisti, provode vrijeme kradući, dilajući i u tučnjavama. Mnogi će završiti u zatvoru – ili gore.

Check It! slovi kao spirutualni nastavak kultnog Paris Is Burning.

https://www.youtube.com/watch?v=LbrfTi9utNU

♦ ♦ ♦

Ne žalim ni zbog čega
autorici/ce: Lucija Strugar, Antonio Čukoić, Mateja Radanovič, Karolina Poslek i Ivana Mikulčić uz mentorstvo Ruže Leskovar, Borjana Komarice i Sabine Mikelić / kratkometražni dokumentarni film / 10 min

Učenici/e su htjeli snimiti film o starim kućama na Visu; a istražujući temu slučajno su upoznali Velimira Foretića Delonova. Ponukani time odlučili/e su snimiti film o njemu i njegovom životnom iskustvu. Velimir stanuje u Komiži, malom gradu na otoku. Film nam pokazuje kako bez obzira na socijalne razlike dobre stvari nastaju iz ljubavi. Film je dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na Four River Festivalu u Karlovcu.


Povezano