18:00h Kino Europa, Dvorana Müller

foto: Siguran prostor

Siguran prostor / Geschützter Raum
r. Zora Rux / Njemačka/ kratkometražni igrani film / 2014. / 13′

Patrick i Sara žive svoju ljubavnu priču, ali se i bore za prava izbjeglica u Berlinu. Kada se nevino upucavanje pretvori u seksualno nasilje, njihova skupina mora ponovo razmisliti o svojim ciljevima, a njihova privatna priča dobiva neželjenu javnu dimenziju.

 

Nasilje unutar četiri zida / Private Violence
r. Cynthia Hill / SAD / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 80’01”

Film istražuje jednostavnu ali duboku uznemirujuću činjenicu američkog života – najopasnije mjesto za ženu u Americi njezin je vlastiti dom. U SAD-u svaki dan četiri žene ubiju njihovi zlostavljači, koji su im partneri ili bivši partneri. Instinktivna je reakcija pitati: “Zašto jednostavno ne ode?” Nasilje unutar četiri zida uništava brutalnost ovakve logike. Kroz oči dviju preživjelih – Deanne Walters, majke koja traži pravdu za zločine koje je nad njom počinio njezin bivši muž, i Kit Gruelle, koja traži pravdu za sve žene – postajemo svjedoci kompliciranih i kompleksnih stvarnosti nasilja između intimnih partnera. Njihova iskustva u pitanje dovode utvrđene i netočne pretpostavke, osvjetljujući svijet koji je mahom nevidljiv, svijet koji smo zaključali svojom tišinom, zakonima i nedostatkom razumijevanja.

Nasilje unutar četiri zida počinje postavljati pitanja koja mogu promijeniti naše društvo: “Zašto on zlostavlja?”, “Zašto to ignoriramo?”, “Kako da počnemo budućnost bez obiteljskog nasilja?”

Nagrade: Sundance Film festival (Candescent Award – za društveno osvještene dokumentarne filmove)

www.privateviolence.com 


Povezano