17:00h Trans 2 / Kino Europa, Velika dvorana

Foto: Dobri sin

Black = Blue / Black is Blue
r. Cheryl Dunye / SAD / kratkometražni igrani film / 2014. / 17′

Black, nekoć Blue, transrodni je muškarc koji radi kao zaštitar u stambenom kompleksu u Oaklandu. Jedne noći Black primijeti bivšu djevojku na zabavi u jednoj od zgrada, a kako nijedan zaštitar ne želi čuvati “lezbijsku zabavu”, odlučuje prihvatiti posao nadajući se ujedno razriješiti neke konflikte iz prošlosti. Međutim, priča se počne kretati u neočekivanu smjeru.

blackisbluefilm.com

 

Dobri sin / The Good Son
r. Shirly Berkovitz / Izrael / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 52′

Ovo je nevjerojatna priča o Oru, 22-godišnjem Izraelcu koji potajno štedi za operaciju promjene spola na Tajlandu. Prvu polovinu filma čini Orov kućni video i počinje snimkom na kojoj Or pokušava uvjeriti roditelje da mu pozajme 12 tisuća dolara, tobože kako bi mogao studirati na Oxfordu. Pogođen samoćom i užasnim osjećajem krivnje, Or broji dane do odlaska iz Tel Aviva.

Druga polovina filma počinje letom do Bangkoka, kada redateljica snima prve Orine korake kao žene. Gledamo je kako se oporavlja od operacije, preuzima novi identitet, razgovara s drugim transrodnim osobama za vrijeme emocionalnog izlaska u karaoke-bar. Po povratku u Tel Aviv morat će se suočiti sa svojom obitelji i s cijenom potrage za svojim istinskim identitetom.

Ovo je uzbudljiva priča o strahu, sumnji u sebe, volji i važnosti obitelji i toga da možete biti tko jeste.

www.facebook.com/thegoodson


Povezano