17:00h Queer 3 / Kino Europa, Dvorana Müller

foto: Pogledaj me sada

Pogledaj me sada / Så Se Mig Nu
r. Trine Nadia / Danska / kratkometražni igrani film / 2013. / 16’18”

Rania živi dvostruki život. U dilemi između obitelji i ljubavi, mlada muslimanka pokušava biti kći kakvu njezin otac želi kako ga ne bi osramotila. No, na kraju će morati izabrati.

 

S ljubavlju, Vaša djeca
r. Okvir / Bosna i Hercegovina / kratkometražni dokumentarni film / 2012. / 15′

Kroz osobne priče pet LGBTIQA osoba iz Bosne i Hercegovine, film prikazuje izgradnju obiteljskih odnosa te istražuje narative pokvirivanja granica biološke i izabrane obitelji kroz iskustva bezuvjetne ljubavi, ormara, razumijevanja, podrške, hrabrosti, odbijanja, brisanja i migracije LGBTIQA osoba. Ove priče poziv su svakoj osobi, roditelji, skrbniku i djetetu da promisli osobne i političke načine građenja veza i zajednica unutar patrijarhalnog društva Bosne i Hercegovine.

 

SkaNdal
r. Elton Baxhaku, Eriona Cami / Albanija / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 64′ 

Prvi dugometražni dokumentarni film o LGBT pokretu u Albaniji. Članovi albanske LGBT zajednice prvi su put imenovani i njihova lica više nisu sakrivena, oni pričaju svoje osobne priče i govore kako im je LGBT pokret promijenio život.

Kako je bojanje klupa u dugine boje ispred predsjedničke palače u Tirani postala važna akcija za dizanje pokreta i kako je ovaj pokret od bojanja klupa došao do otvaranja izložbe LGBT priča u Nacionalnom povijesnom muzeju u središtu Tirane; kako su ovi ljudi uspjeli ne samo doprijeti do državnih medija nego i osnažiti cijelo društvo s pomoću medija i dobiti vrlo važnu bitku s pomoću komunikacijskih kanala 21. stoljeća, te kako je trebalo samo pet godina da se uspostavi pokret koji mijenja cijelu jednu državu.

skandalmovie.com


Povezano