Naučite već jednom čitati Ivanu!

U formi javne čitaonice i radionice metodom usmjerenog čitanja i rada na tekstu, na nov i posve drugačiji način čitat ćemo kanonske tekstove Ivane Brlić-Mažuranić – Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnina.

Čitat će se autoričini “mekši”, osobniji, dijelom neobjavljeni tekstovi, a umjesto monumentalnoga nacionalnog spomenika i optimalnog uzorka rodonačelnice hrvatske dječje književnosti, cilj je upozoriti na stvarni lik književnice koji pulsira ispod “lažne pozlate” ugledne kćeri, supruge i majke koja je toliko ljupko spojila “spisateljstvo s dužnostima ženskim” da je život okončala suicidom.

Njezin će nam mladenački dnevnik otkriti ne samo “portret umjetnice u mladosti” nego i projekciju same autorice u kasniji lik djevojčice Gite. Pozabavit ćemo se feminističkim čitanjem “muških” bajki poput Šume Striborove, korespondencijom koja otkriva odnos obitelji prema njezinim književnim poslovima, ali i registrira suvremenice poput Marije Jurić Zagorke i Kamile Lucerne itd.

Javnu čitaonicu i radionicu vodit će Sanja Lovrenčić i Lidija Dujić, koja će za ovu prigodu na community programu izložiti za prodaju nekolicinu književnih naslova iz vlastite biblioteke Mala Zvona.

Lidija Dujić (urednica, književnica, sveučilišna predavačica) – uredila Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnine s Metodičkim praktikumom za učenike, učitelje i roditelje (Profil, 2008.), napisala književnu studiju Ženskom stranom hrvatske književnosti (Mala zvona, 2011.) i znanstvene tekstove A gdje sam bila prije jučer ja? Kako su Ivana Brlić-Mažuranić i Marija Jurić Zagorka spojile spisateljstvo s dužnostima ženskim (2011.) i Ženski red u “Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića” Ivane Brlić-Mažuranić (2013.).

Sanja Lovrenčić (književnica, prevoditeljica, nakladnica) – napisala romansiranu biografiju U potrazi za Ivanom (Autorska kuća, 2006., 2007.; Mala zvona, 2013.; nagrada Gjalski 2007.), priredila i objavila mladenačke dnevnike Ivane Brlić-Mažuranić Dobro jutro, svijete! (Mala zvona, 2010.), napisala eseje Gita – portret umjetnice u mladosti (časopis Književnost i dijete, 2013.) i Žrtvovanje čarolije – čitanje Priča iz davnine u svjetlu feminističke književne kritike (časopis Treća, 2013.).

Mjesto&vrijeme: Kostelska 4 (Trešnjevka), 14. studenog, od 13 do 14 i 30 sati


Povezano