Kako raditi na problemu rodne nejednakosti

Zastupljenost žena na festivalskim pozornicama poražavajuće je niska. Taj demokratski problem prožima čitavu glazbenu industriju – ženama nisu pružene jednake prilike kao muškarcima za rad i uspjeh u glazbenoj djelatnosti. Pravi uvid u širinu problema daju statistike rodne pripadnosti glazbenika koji se pojavljuju na festivalima. Uz to je povezana i činjenica da oni koji dobiju priliku nastupiti utječu i na pojavu i afirmaciju novih glazbenica.

Jämställd festival (festival rodne jednakosti) je organizacija koja radi na buđenju svijesti o rodnoj jednakosti unutar glazbene industrije putem prikupljanja statistika o rodnoj zastupljenosti na festivalima, razgovora s glazbenim organizatorima i izvođačima, te kreiranjem radionica i predavanja s fokusom prvenstveno na povećanje zastupljenosti žena, kako u nastupima uživo tako i u glazbenom menadžmentu, ali i na pronalazak rješenja dubljim problemima koji su izvor ove razlikovnosti.

Na Vox Feminae festivalu Kristina Wicksell i Amanda Lindholm održat će radionicu na kojoj će, uz ostale rasprave, predstaviti načine na koje se bave tim temama, ali ujedno pružiti i glazbenim organizatorima i izvođačima sredstva kojima će moći formirati strategije za rad na rastu rodne jednakosti u glazbenoj djelatnosti. Interaktivnom radionicom – pokrivajući teme kao što su oglašavanje, raspoloživost i proces bookinga – pokazat će da je to moguće.


Povezano