Objavljeno

Ženski strip na Balkanu nema seksipilne nego sposobne likice

Zbirka stripova Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010) po prvi puta na jednom mjestu okuplja najznačajnije autorice u mediju stripa. Dvadeset i četiri autorice različitih životnih dobi, naobrazbe i stilova odabrane su i zajedno prezentirane široj javnosti iz dva razloga: prvo, kako bi se medij stripa postavio pod svjetla reflektora te drugo, kako bi se skrenulo pažnju na autorice u tradicionalno muškom području interesa i djelovanja.

Od dvadeset i četiri autorice predstavljene ovom zbirkom barem jedna trećina prikazuje žene van stereotipa – kao superjunakinje, žene koje se bave “muškim poslovima”, ponašaju se u (ne)skladu s tradicionalnim rodnim odrednicama. U tom društvu svakako strše dva stripa, Gloria Scott Mime Simić i Ivane Armanini i Horny Dyke Helene Janečić.

Nešto suptilniju kritiku društvenog pritiska nad ženama pružaju radovi Maje Veselinović i Nine Bunjevac čija ilustracija ujedno krasi i naslovnicu zbirke. Ove dvije autorice mogli bismo strpati u grupaciju onih koje tematiziraju i ironiziraju tako nam poznat ‘vedra&smjela’ stav emancipirane mlade seksi djevojke. Maja Veselinović duhovito govori o satu fitnesa i o sapunici koja junakinji u trenucima stezanja i rastezanja prolazi kroz glavu dok Nina Bunjevac prikazuje mladu emancipiranu mišicu koja se prežderava za vrijeme svoje omiljene TV emisije Sexy&witty, a nakon čega odlazi povraćati.

Čitajući ove stripove nemoguće je ne primijetiti razliku u izgledu junakinja stvorenih od strane muških i ženskih autora.

Naime, iako autorice stvaraju likice koje su po koječemu posebne, rijetko koje od njih su iznimno lijepe ili seksipilne, za razliku od junakinja njihovih muških kolega. Ovdje nema mjesta klasičnim seks bombama čije bradavice režu zrak, a struk izgleda kao da dotičnoj nedostaje pokoji organ. Ovdje su prisutne, uvjetno rečeno, normalne žene i djevojke čija iznimnost dolazi iznutra, iz njihovih sposobnosti. Objašnjenje takve razlike u prikazu junakinja od strane muških i ženskih autora ovdje ćemo izostaviti ne bi li bili pristojni i pustili mašti na volju.

Integralni tekst Lede Sutlović na kulturpunkt.hr.


Bez pretjeranog okolišanja, bez dugačkog uvoda i jezičnih previjanja, reći ću kako je Ženski strip na Balkanu najvažnija knjiga koja se u hrvatskoj kulturnoj zajednici pojavila ove godine.

počinje Matko Vladanović svoju recenziji na StoMuGromova.com, a ovako je završava:

Obični će čitatelj dobiti pregršt stripova različitog karaktera od kojih će mu se neki svidjeti, a neki, najblaže rečeno, neće. Povjesničari umjetnosti, strip-autori i teoretičari stripa dobiti će relativno sustavan pregled ženskog strip stvaralaštva te će, ovisno o vlastitim interesima, iz njega izvlačiti raznolike zaključke. Ukoliko posljedica ovog interesa bude veća vidljivost stripa, veći broj kvalitetnih radova, i veći broj samostalnih, medijski popraćenih, albuma autorica koje su to definitivno zaslužile, tada ćemo moći reći kako je ova knjiga ispunila svoju funkciju. No, ako iz nekog razloga takvo što omane, tada ćemo ovoj knjizi pristupiti kao povijesnom dokumentu. Dokumentu koji nam je odškrinuo prozor u neki drugi svijet i zabilježio stanje duha strip-autorica s ovih prostora, njegove manifestacije i promjene u razdoblju od nekoliko dekada. Već i to je dovoljno kako bi se u konačnici potvrdila ona izjava s početka teksta – o ‘Ženskom stripu na Balkanu’ kao najvažnijem proizvodu hrvatske kulture u skorije vrijeme.


U knjizi su predstavljene autorice: Magda Dulčić, Helena Klakočar Vukšić, Helena Janečić, Dunja Janković, Maja Veselinović, Irena Jukić Pranjić, Nina Bunjevac, Katja Avberšek, Ivana Armanini, Mina Žabnikar, Ivanka Apostolova, Ljubica Heidler, Zrinka Ostović, Ines Dedović, Branka Hollingsworth-Nare, Ivana Guljašević Kuman, Sonja Gašperov, Neda Dokić, Evelina Daneva Rajninger, Tanja Komadina, Ivana Filipović, Biljana Malešević, Sara Divjak i Bojana Dimitrovski.


[dodatne korisne informacije]

  • Uvodnik urednice Irene Jukić Pranjić
  • Knjiga je tvrdog uveza sa 384 stranice visokokvalitetnog tiska, a
    ISBN je 978-953-321-015-5
  • Cijena antologije (na dan 15.1.2011.): 237,50 kn u Superknjižari, 280 kn u MV Info.
  • 15.1.2011. sjajna vijest: Ministarstvo kulture RH otkupilo je čak 100 primjeraka knjige “Ženski strip na Balkanu” za knjižnice, javila je urednica Irena Jukić Pranjić.

Povezano