Objavljeno

Zašto Lena Dunham uznemiruje američke konzervativce/ke

Lena Dunham je u čast Dana sjećanja na svom Instagram profilu objavila fotografiju sebe u čipkastom donjem rublju s objašnjenjem:

“Zahvaljujući tome što smo slobodni/e, mislim da ću za večeru uz ovo nabaciti samo čizme i osmijeh”.

Iako njen ‘egzibicionizam’ predstavlja slavljenje osobnih i političkih sloboda, ovom zapravo nevinom fotografijom na sebe je ponovo navukla bijes konzervativaca/ki.

Sporna je fotografija poslužila kao još jedan dokaz Dunhaminog osobnog rata protiv muškaraca, republikanskih vrijednosti i tzv. američkog sna.

Breitbart je, primjerice, putem svog Facebook profila podijelio fotografiju i članak s napomenom:

“Breitbart News odriče se odgovornosti za moguće prouzročenje emocionalne, duhovne ili psihološke štete koja može nastati uslijed čitanja i gledanja ovog članka”.

Mrziti Lenu Dunham zapravo nije ništa novo, ali ovakva konzervativna demonizacija vrlo je raširena i okrutna. 

Početak njenog medijskog progona od strane republikanaca započeo je 2012. godine kada je sudjelovala u Obaminoj izbornoj kampanji i to tako da u jednom spotu progovara o tome kada je ‘prvi put’ glasovala za demokratskog kandidata:

“Želite to učiniti sa sjajnim muškarcem… s nekim tko zbilja razumije žene i mari za njih”.

Republikanci su bili šokirani i iziritirani njenim političkim opredjeljenjem, ali i očitim seksualnim konotacijama.

https://www.youtube.com/watch?v=d3jzyKF6M7g

Dvije godine kasnije, Alison Howard iz Concerned Women for America, javno je kritizirala Dunham zbog njenog podržavanja organizacije Planned Parenthood koja je ‘ubila milijune mladih žena’.

Iako Dunham po svom političkom opredjeljenju i ideološkim stavovima odstupa od konzervativnih vrijednosti i uvjerenja, oni nisu opravdanje za ovakav progon od strane republikanaca.

Okrutnost njihovih taktika najočiglednija je bila prilikom izlaska Dunhaminih memoara Not That Kind of Girl 2014. godine u kojima detaljno opisuje spolni odnos koji je imala kao studentica, a koji danas definira napadom.

Iako u svom eseju nije inzistirala na činjenici da je njen silovatelj bio republikanac, već da je bila silovana i da o tome želi javno progovoriti kako bi prekinula patrijarhalnu kulturu šutnje i pokazala da žrtva nije kriva, uslijedili su brojni medijski napisi i komentari, poput onog najčešćeg – da Dunham jednostavno laže

Konzervativnim medijima nije bilo dovoljno što su je nazvali lažljivicom pa su joj nadjenuli i etiketu zlostavljačice djece i to tako da su iz konteksta memoara izvukli dvije stranice kao dokaz da je Dunham maltretirala mlađu sestru.

“Ispričala sam priču o tome da sam bila zaista čudna sedmogodišnjakinja. Sigurna sam da i vi, stari muškarci, imate pokoju koju nikako ne bih voljela čuti”, odgovorila im je Dunham.


U ovom osvetničkom pohodu konzervativaca na Dunham najproblematinija je njena seksualnost koja konzervativcima nije samo, odvratna već je i prijeteća. Prema njima, ona nije dovoljno zgodna ni za Vogue ni za svoj vlastiti Instagram profil, već je lažljivica, zlostavljačica i vulgarna.

Međutim, izazivanjem standardizirane ljepote, progovaranjem o svom seksualnom životu i javnim istupanjem protiv okrivljavanja žrtve silovanja, Dunham je pokazala da se ničega ne boji. Ali, (što je pomalo komično) republikanci je se boje.

Možda se boje da će se njihove žene i kćeri pridružiti pokretu otpora ili se jednostavno boje osnažene žene. Kojigod razlog bio, Dunham im poručuje:

“Ni ja vjerojatno ne bih spavala s vama”.

Prevela i prilagodila: Adela Zember; Izvor: thedailybeast


Povezano