Objavljeno

Trebaju li žene zbog menstrualnih bolova dobiti slobodne dane?

Ovoga je mjeseca mumbajska tvrtka digitalnih medija, Culture Machine, uvela politiku menstrualnog dopusta koji ženama za vrijeme menstruacije omogućuje slobodan dan bez zadiranja u bolovanje ili godišnji odmor.

Tako je Akanksha Seda, jedna od zaposlenica tvrtke, umjesto da popije analgetike i radi usprkos bolovima, kao što je to radila do sada, ovoga mjeseca otišla do svog nadređenog i obavijestila ga kako uzima slobodan dan.

„Mnoge Indijke smatrale bi ovo hrabrim potezom. Menstruacija je i dalje tabu tema, a rasprava o menstrualnim grčevima nekim ženama može stvarati nelagodu. Pogotovo ako o tome moraju razgovarati s muškarcem“, izjavila je Seda.

Ovo je jedna od rijetkih indijskih tvrtki koja je u posljednjih nekoliko mjeseci počela provoditi ovakvu politiku. Menstrualni dopust priznaje još svega nekoliko drugih zemalja, među kojima su Japan, Tajvan, Indonezija, Južna Koreja i Zambija.

Ideja menstrualnog dopusta izazvala je žustru raspravu, ne samo u Indiji, već u cijelome svijetu. Stručnjaci kažu kako bi širenje ove politike, unatoč dobrim namjerama, zapravo moglo spriječiti napredovanje žena na radnom mjestu.

Kritičari kažu kako bi se dodatni slobodni dani mogli koristiti kao opravdanje nižih plaća ili dodatno povećati pristranost pri zapošljavanju. Izostanci s posla mogli bi izgurati žene iz pozicija donošenja odluka i eliminirati ih iz natjecanja za napredovanje.

Politika menstrualnog dopusta mogla bi tako dati na vrijednosti desetljećima staroj predrasudi kako su žene zbog menstruacije neadekvatne za rad.

„To sugerira da su žene jedinstveno hendikepirane na radnom mjestu zbog činjenice da imaju menstruaciju. Iako je važno stvari prikazivati onakvima kakve jesu, politika menstrualnog dopusta označava svaku ženu koja menstruira bolesnom“, izjavila je Emily Martin, potpredsjednica za pravdu na radnom mjestu u Nacionalnom ženskom pravnom centru.

Istraživanje provedeno 2012. utvrdilo je kako kod 20 posto ispitanih žena bolne menstruacije ometaju svakodnevne aktivnosti.

Martin navodi kako ne treba zanemarivati niti njihova iskustva, no politika menstrualnog dopusta obilježava sve žene. Bilo bi bolje razviti drugačiju opću politiku dopusta i za muškarce i za žene koja bi uključivala brojne razloge za uzimanje slobodnih dana, uključujući i kronična medicinska stanja.

„Menstruacija je dugo služila kao izgovor za zadržavanje djevojaka izvan školskog sustava i žena izvan radne populacije. Pilotkinje zrakoplovne službe su tijekom Drugog svjetskog rata često zbog grčeva dobivale zabranu leta“, izjavila je Sharra L. Vostral, izvanredna profesorica povijesti na Purdueu.

Nekada žene nisu koristile šivaće strojeve ni čitale romane tijekom menstruacije jer im je govoreno da bi se previše iscrpile. Zbog povijesti tijekom koje su žene smatrane hendikepiranima tijekom menstruacije, Carla Pascoe, istraživačica sa Sveučilišta u Melbourneu, ne slaže s politikom menstrualnog dopusta. Smatra kako bi žene s jakim menstrualnim bolovima trebale dobiti slobodan dan, ali ne smatra da je za to potrebno donošenje ovakve politike.

„Ovi argumenti zanemaruju jedinstvene izazove s kojima se žene suočavaju”, izjavila je Devleena Majumder, predsjednica ljudskih resursa tvrtke Culture Machine. “Mi smo biološki različite i to moramo priznati. Zbog toga se majčinski dopust nudi mnogo češće nego očinski.“

Pauline Maki, voditeljica istraživanja u Centru za istraživanje žena i roda na Sveučilištu u Illinoisu, ukazala je kako postoji važna razlika, a to je da porođaj utječe na sposobnost svih žena da rade, dok menstruacija utječe samo na neke.

Japan je 1947. donio zakon koji nudi dopust svakoj ženi koju menstrualna bol sprječava da radi ili ako rad može pogoršati menstrualnu bol. Istraživanje provedeno 1986. pokazalo je da se od 1960. do 1981. postotak žena koje koriste menstrualni dopust smanjio s 20 na 13 posto, najviše zbog društvenih pritisaka.

Južna Koreja je 2001. odobrila menstrualni dopust koji je od tada pod paljbom muškaraca koji ga smatraju oblikom obrnute diskriminacije. U Indoneziji žene imaju pravo na dva slobodna dana  mjesečno zbog menstrualne boli, ali se i ova politika slabo provodi. Talijanski će parlament uskoro glasovati o prijedlogu zakona koji bi zahtijevao od tvrtki da ženama s teškim menstrualnim bolovima ponude tri plaćena slobodna dana. Ponovno postoji opasnost da će i ovaj zakon više naštetiti  ženama nego im pomoći.

Akanksha Seda, s početka priče, smatra ovu raspravu smiješnom. „Da u svijetu nema muškaraca, nego da rade samo žene, menstrualni dopust ne bi smetao nikome,“ dodala je.


Izvor: NYTimes
Prevela i prilagodila: Marija Bagarić


Povezano