Objavljeno

Reinterpretacija klasičnog tarota kroz prizmu kvir iskustava

Toni  Zadravec anglist je i povjesničar umjetnosti koji se tijekom studija ponajviše fokusirao na kvir teme. Tako je i diplomirao radom “Drag performans kao oblik subverzivne umjetničke prakse u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti”, a trenutno radi kao nastavnik engleskog jezika. Porazgovarale smo o njegovom kreativnom projektu The Spun Tarot, tarot špilu koji se odmiče od religijske i heteronormativne ikonografije tradicionalnog tarota.

The Spun Tarot nedavno je predstavljen u okviru Mjeseca Ponosa. Osim što si ga sam ilustrirao, ponudio si osvježen i pokvireni pristup lišen religijskih i heteronormativnih interpretacija. Kada si počeo razvijati interes za tarot i što te zaintrigiralo kod njega?

Da, u Booksi smo predstavili The Spun Tarot. Vrlo sam sretan što sam imao priliku sudjelovati u programu Mjeseca Ponosa i htio bih zahvaliti svima iz Zagreb Pridea – Eli, Vanji, Franku, a posebno Barbari Gregov koja je vodila ovaj projekt i samo predstavljanje špila – što su omogućili realizaciju ovog projekta.

Mislim da sam još i kao dijete bio svjesan tarota kao alata za proricanje i nečega što je spadalo u područje ezoterije i okultizma, a privukle su me živopisne ilustracije na kartama. Kasnije se taj interes produbljivao sve dok prije nekoliko godina nisam naučio čitati tarot. Tada sam i postao svjesan različitih tarot špilova koji su dostupni – od špilova koji unose nove ideje i političke koncepte u tarot, do špilova koji samo zamijenjuju ljudske figure mačkama.

S obzirom na to da sam se dobro upoznao s Rider-Waite-Smith tarotom, uočio sam koliko su ilustracije tog špila, iako i dalje predivne, ukorijenjene u katoličkoj ikonografiji i heteronormativnim obrascima. Isto tako sam primijetio da mnogi kvir ljudi uživaju u tarotu i astrologiji općenito. Mislim da se u tom interesu očituje neka generalna ljudska radoznalost prema okultnom, frustracija sadašnjošću i zazor od budućnosti, ali i svojevrsno poistovjećivanje kvir osoba s vješticama koje su stoljećima bile progonjene zbog korištenja „magije“, odnosno zbog toga što ih je patrijarhalno društvo ocijenilo opasnima ili prijetećima za tradicionalne, kršćanske, heteronormativne vrijednosti. U tom sam trenu pomislio da bi bila dobra ideja ilustrirati tarot koji interpretira taj klasični špil kroz prizmu kvir iskustava, a u isto vrijeme se na neki način prizemljuje u odbacivanju božanske intervencije kao nevidljive ruke vodilje u ljudskom životu.

S obzirom da se već neko vrijeme baviš ovom tematikom, možeš li nas ukratko provesti kroz povijest tarota?

Tarot se pojavio u Europi krajem 14. stoljeća, a iako je poznat kao sredstvo divinacije, zapravo je započeo kao igra. Naime, struktura samog špila je vrlo slična drugim igraćim kartama – četiri boje, brojevi i takozvane „dvorske“ karte. U 15. stoljeću u Italiji plemićke obitelji počinju naručivati personalizirane tarot karte i tada se u tarot špilove počinju umetati dodatne karte koje su bile ručno oslikane, a često su prikazivale članove plemićkih obitelji. S vremenom su te dodatne karte standardizirane i danas čine ono što zovemo Velikom arkanom – 22 karte koje su emblematične za tarot, kao što su: Smrt, Vrag, Pravda, Luda, Visoka svećenica, Pustinjak, Zvijezda, Sunce, Mjesec, Kula, itd.

Kroz narednih nekoliko stoljeća tarot je zamro kao kartaška igra i postao sredstvo za proricanje koje su koristili vračevi i mediji, a jedan od tih starijih tarot špilova je i dobro poznati Tarot de Marseilles (Marsejski tarot). Tek početkom 20. stoljeća dolazimo do danas najpoznatijeg i najkorištenijeg tarot špila koji je napisao britanski okultist Arthur E. Waite, a ilustracije je napravila umjetnica Pamela Colman Smith. Taj je špil objavila londonska izdavačka kuća William Rider & Son 1909. godine i on je danas poznat kao Rider-Waite-Smith tarot.

Odakle ideja za ime The Spun Tarot i koji motivi, osobe ili događaji su inspirirale tvoje ilustracije na kartama?

Ime špila označava njegov karakter – spun je engleska riječ za zaokrenuto, zavrnuto. Isto tako, naziv špila je moj mali homage glazbenici Chelsea Wolfe (koja se pojavljuje i na karti Queen of Swords) koja je 2017. godine izdala album Hiss Spun. Uz Wolfe sam zapravo prvi put iskusio pravi interes za tarot zbog kojeg sam i naučio čitati tarot i kupio svoj prvi špil.

Ikonografija The Spun Tarota je raznovrsna – špil je prepun referenci na kvir umjetnost, kulturu, politiku, ali i na meni drage i bitne momente iz kulture ili medija koje sam konzumirao u procesu ilustriranja. Tu su citati umjetnica i umjetnika kao što su Elisabeth Sonrel, Francisco Goya, Tom of Finland i Salomé, ali i poznate osobe koje se najviše javljaju na „dvorskim“ kartama (paževi, vitezovi, kraljice, kraljevi), a uključuju: Natalie Wynn, video esejisticu i autoricu YouTube kanala Contrapoints; redateljicu, spisateljicu i glumicu Phoebe Waller-Bridge; slikaricu Nastu Rojc; dizajnera Alexandera McQueena; drag performerice Leigh Bowery i Gottmik; umjetnicu Selmu Selman; glumicu Candy Darling, itd.

Na špil su također utjecali događaji u političkoj sferi i trenutna društvena klima, pa tako karta Justice (Pravda) adresira probleme sistemskog rasizma i priziva u sjećanje prošlogodišnje prosvjede u SAD-u, dok se The Tower (Kula) dotiče dotrajalih patrijarhalnih struktura koje su oblikovale današnji svijet. Špil uključuje i tri različite Lovers karte (Ljubavnici) koje predstavljaju različite tipove romantičnih i/ili seksualnih odnosa.

Konačno, htio sam da ovaj špil pokazuje isprepletenost privatnog i političkog, kao i mnogostrukost i slojevitost kvir života. Htio sam da moje ilustracije komemoriraju i slave kvir povijest i tradiciju, ali istovremeno ukazuju na to da je jedan vid budućnosti već ovdje među nama, u našim življenim iskustvima. I zato se nadam da uspijeva u “prevođenju” klasičnog tarota u 21. stoljeće i omogućuje svojoj publici prepoznavanje u njegovoj ikonografiji.

Zanimljiv je inovativni pristup ispreplitanja kvira i tarota. Kako si razvijao ideju za stvaranje vlastitog špila i koliko dugo je trajao proces izrade? Po čemu sve tvoj umjetnički ulaz u temu, ali i način čitanja karata, odudara od tradicionalnog Rider-Waite-Smith tarota?

The Spun Tarot svakako nije prvi kvir tarot špil – tržište tarot špilova je toliko raznoliko i zasićeno da je nemoguće popratiti kakvi sve špilovi postoje. Vidio sam više kvir špilova koji interpretiraju Rider-Waite-Smith tarot na različite načine. Ja sam nastojao izbjeći stvaranje još jednog prvoloptaškog ikonoklastičkog kvir špila koji se fokusira samo na mušku homoseksualnost kao metonimiju za čitavo kvir iskustvo. Moj pristup interpretaciji tarota bio je raznovrsniji, u čemu su mi kao inspiracija poslužili i neki feministički špilovi kao što su The Modern Witch Tarot ilustratorice Lise Sterle i The Bad Girl Tarot ilustratorice Katie Skelly.

Proces izrade špila od prvih skica do konačnog proizvoda trajao je nešto više od godinu dana. Počeo sam ilustrirati špil usred prvog lockdowna prošle godine bez konkretnog plana da ću ilustrirati potpuni tarot špil – isprva sam samo želio kreativno iskoristiti slobodno vrijeme koje sam imao. Kroz ljetne mjesece sam shvatio da imam previše dobrog materijala i odlučio ilustrirati cijeli špil. Zanimljivo je da je koncept špila nastajao prilično organski uz same ilustracije. Ubrzo mi je postalo jasno da su glavne teme ovog špila rod, pravda, samostalnost, nada, bunt.

Želio sam da se The Spun Tarot može čitati na isti način kao i Rider-Waite-Smith tarot, ali znao sam da ću samim zaokretanjem ikonografije dodati nove konotacije čitanju pojedinih karata ili preusmjeriti fokus u drugom smjeru. Već sam ranije spomenuo da je naglasak na sekularnom, odnosno da ljudske figure na kartama postaju ikone same za sebe, pogotovo jer su većinom okrunjene aureolama koje zapravo izgledaju kao vretena, simbolički sugerirajući vrtnju ili zaokret. Jedan od primjera koji dobro ilustrira taj zaokret je karta Four of Wands, koja predstavlja povratak u rodni kraj, ponovne susrete s bliskim ljudima i obitelji i povezuje se s osjećajem prihvaćenosti i pripadanja. U The Spun Tarotu na toj karti nalazi se glumica Mira Furlan okružena perunikama, cvijetom koji je autohton području iz kojeg potječe njezina obitelj. Imajući u vidu njezinu životnu priču, ova karta dobiva jedan novi ton u interpretaciji.

Sam način čitanja špila je također prepušten volji osobe koja čita tarot. Iako The Spun Tarot dolazi uz vodič u kojem su objašnjene karte i navedene sve reference, nema prijedloga polaganja karata kao što su keltski križ ili slične formacije. The Spun Tarot zamišljen je kao sekularni ritual, trenutak pomnosti ili upuštanja u meditaciju zato što sam i ja uvijek tarot koristio na taj način. S druge strane, budući da špil vjerno prati strukturu i značenja Rider-Waite-Smith tarota, može se koristiti na isti način kao i taj špil.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano