Objavljeno

Stripašice progovaraju o seksualnom nasilju

Antologija stripova Drawing Power: Women’s Stories of Sexual Violence, Harassment, and Survival objavljena u rujnu 2019. i inspirirana globalnim pokretom #MeToo, donosi radove 60 umjetnica koje progovaraju o vlastitim iskustvima seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Umjetnice su različitih vjeroispovjesti, rasa, nacionalnosti i seksualne orijentacije, no njihove priče su slične – od objektifikacije i dovikivanja na ulici do silovanja i incesta.

U knjizi Graphic Women: Life Narrative & Contemporary Comics (2010.), Hilary L. Chute istaknula je da su stripovi i grafički romani osobito plodan medij za autobiografske narative zbog kombinacije vizualnog i verbalnog, koja može poslužiti kao moćan alat za samoreprezentaciju i suočavanje s traumom.

Sabba Khan

Primjerice, Miriam Libicki donosi priču djevojke koja je previše ustrašena da bi se suprotstavila seksualnom uznemiravanju taksista i pobjegla iz auta usred noći u gradu. Marian Henley koristi tenk kao metaforu za nasilje koje proživljavaju žrtve silovanja od strane pravosuđa. Marcela Trujillo uz pomoć slike majčine frizure progovara o grupnom silovanju, ušutkavanju i samozaštiti.

Avy Jetter

Antologija Drawing Power pokazuje da žene mogu i moraju podijeliti i preoblikovati vlastite narative kako bi poručile drugim ženama da nisu same, da to što im se dogodilo nije prihvatljivo te da je promjena moguća.

Isječke iz triju priča možete pronaći ovdje.


Povezano