Objavljeno

Što priprema Ana Miljački i američki paviljon na Venecijanskom bijenaleu

Eva Franch, Ashley Schafer i Ana Miljački, kustosice američkog paviljona na Venecijanskom bijenaleu, u svom se projektu bave intenzivnim preispitivanjem arhitekture u Americi tijekom posljednjih 100 godina.

„Mi smo tri strašne žene agitatorice“, poručila je Eva Franch, izvršna direktorica i kustosica (Storefront for Art and Architecture), objasnivši kako je ideja projekta proizvesti prostor za istraživanje, arhitekturu i rad. Zajednički su ga osmislili Leong Leong, grafička dizajnerica Natasha Jen (Pentagram) i tehnološki konzultanti iz CASE-a.

„Naša je ambicija pregledati velik broj projekata, kako poznatih tako i stranih, kroz vizuru prakse“, objasnila je Ashley Schafer, urednica Praxisa i profesorica arhitekture na Ohio State Universityju.

Unutar pet prostorija, u neoklasičnom paviljonu, stvorile su biblioteku preispitujući sve arhitekte koji su od 1941. godine izvozili svoje projekte izvan SAD-a. Dokumentirajući radove 120 tvrtki, skupile su tako stotine knjižica i modela izloživši ih javnosti na zidovima paviljona, a samu izložbu nazvale OfficeUS.

„Naglasak je na uredu samom – na mjestu stvaranja, uredu i inteligenciji“, istaknula je Ana Miljački, profesorica na MIT-u.

Istraživanje započinje izloženim radovima tvrtke McKim, Mead & White te Cassa Gilberta, a nastavlja se putovanjem kroz vrijeme i prostor pomoću prikaza iz različitih dokumenata, časopisa i fotografija.

„Riječ je zapravo o samom prostoru u kojemu arhitekt radi i o tome što se glede njega promijenilo kroz vrijeme“, pojasnila je Schafer dodavši kako se nekada uglavnom radilo o grupi muškaraca koji promatraju modele.

Istraživanje je polučilo uspjeh u isticanju i identificiranju problema vezanih uz struku, a prikazano je, dakle, u četirima sobama koje okružuju petu, odnosno centralni prostor s prikazom posvećenim radnom prostoru budućnosti. U toj je sobi smješten kružni krevet, što metaforički odražava uvjerenje kustosica da se današnja arhitektura, odnosno njezin nastanak veže uz prostor u kojemu se igra i rad stapaju.

„80% posla arhitekt/ica danas obavlja na računalu ležeći u vlastitom krevetu“, istaknula je Franch.

Kustosice izložbe surađuju s osam partnerskih tvrtki kako bi dokumentirale sve što će se događati u paviljonu u narednih šest mjeseci. Ideja je snimiti sve što arhitekti vide, misle i vjeruju na temelju 25 pitanja (tema) i 1000 dokumenata koje su kustosice odabrale.

Partneri će tako razmatrati probleme vezane uz rad, rodnu podjelu, ekonomiju i vlade kako bi preispitali u kojoj mjeri arhitektura pridonosi ne samo izgradnji okoliša nego i svijeta u cjelini. Namjera je doći do spoznaje da, osim izvrsnog dizajna, na svijet utječe i sama praksa arhitekture, odnosno da se arhitekti okupljaju oko ideje, a ne profita.

„Pokušat ćemo proizvesti polje opisa, razmišljati povijesno i promovirati stajalište da je promatranje arhitekture kroz prizmu zarade zapravo stvar daleke prošlosti“, zaključila je Miljački. Huffingtonpost…


Povezano