Objavljeno

Software za detekciju roda zbog lažnih blogera i zlostavljača

Anonimnost na internetu koja omogućuje i lažno predstavljanje mogla bi uskoro biti prošlost. Istraživači Stevens Institute of Technology iz Hobokena, New Jersey, osmislili software koji na osnovu unesenog teksta otkriva rod autora/ice.

Projekt je započeo kao reakcija na slučajeve poput onog Megan Meier, koja je počinila samoubojstvo 2007. godine, nakon što ju je majka školske kolegice zlostavljala online pretvarajući se da je 16-godišnji dječak.

“To je bila naša motivacija”, rekla je Koduvayur Subbalakshmi, jedna od autorica za Innovation News Daily. “Željeli smo saznati je li moguće vidjeti tekst i otkriti pretvaraju li se ljudi ili lažu online.”

S kolegama Rajarathnama Chandramoulija i Na Cheng, problem lažnog predstavljanja i prijevara na internetu odlučila je riješiti posvetivši se za početak problemu obmanjivanja rodom. Njihov pristup kombinacija je psihologije, lingvistike i statističke analize.

Kako bi otkrili rod autora teksta ili blogera, kreirali su software koji dozvoljava upload tekstualnog dokumenta ili kopiranje paragrafa koji se tada podvrgavaju tzv. analizi roda pomoću 157 specifičnih faktora. Neki od tih faktora su korištenje interpunkcije ili dužina paragrafa koja se razlikuje kod žena i muškaraca. Muškarci, primjerice, češće koriste riječ “ja”, dok žene puno češće koriste upitnike.

Za sada, software nije potpuno pouzdan pokazatelj. Točnost mu je samo 85%, ali postotak bi se trebao povećavati ovisno o njegovom korištenju jer bi mu korisnici treali ‘reći’ kad je pogriješio. Na taj način software bi trebao ‘učiti’.

Trenutna verzija software-a je limitirana, ali Subbalakshmi vjeruje da su njegove mogućnosti velike. Tako primjerice, predlaže i plug-in za instant poruke kao što su Facebook Chat ili Google Talk. Joe /NewScientist


Povezano