Objavljeno

Revolucionarna izložba slavi djela umjetnica, pripadnica autohtonih naroda

Christi Belcourt, The Wisdom of the Universe (detalj)

„Apaška haljina iz 19.stoljeća” stajat će kao opis umjetnine izložene u muzeju. Kraj izloška bit će istaknuta godina i materijal od kojeg je napravljena, ali ime autora/ice djela bit će izostavljeno. Upravo je zbog toga revolucionarna izložba „Hearts of Our People: Native Women Artists “, koja prikazuje do sada nepriznata djela indijanskih umjetnica.

Izložba “Hearts of our People: Native Women Artists”, otvorena u Umjetničkom institutu Minneapolis, prva je muzejska retrospektiva koja prikazuje djela više od 115 umjetnica iz preko 50 autohtonih zajednica.

Jedna od kustosica izložbe, Jill Ahlberg Yohe, za The Guardian govori da je ovo prva izložba od antičkih vremena koja slavi djela indijanskih umjetnica.

“Većina kolekcionara umjetnosti iz 19. stoljeća bili su ‘muškarci s viktorijanskim senzibilitetom’. U većini slučajeva ti muškarci nisu bili zainteresirani ‘za identificiranje žena, niti za individualizaciju pripadnika/ca autohtonih naroda’, objašnjava Yohe zašto je trebalo toliko vremena za nastanak ovakve izložbe.

Jill radi na izložbi od 2015. godine, a pretražujući zbirke uvidjela je da 90% indijanske umjetnosti stvaraju žene. Kako izložba ne bi predstavljala samo skup probranih poznatih umjetnina, kustosice Yohe i Teri Greeves unijele su nove, svježe glasove surađujući s 21 ženom. Kako bi postavile izložbu, formirale su savjetodavni odbor u koji su bile uključene Indijanke, ali i druge žene koje su dale svoj doprinos.

Što izložba donosi?

Izložba je podijeljena u tri dijela: nasljeđe, odnosi i moć. Na ulazu izložbe parkiran je Chevy El Camino iz 1985., djelo Rose Simpson koje odaje počast keramičarki iz 20. stoljeća, Mariji Martinez.

U sklopu izložbe mogu se vidjeti i radovi 12 kanadskih umjetnica koje su tragale za plemenima i zajednicama uspostavljenim mnogo prije granica između Kanade i SAD-a.

“Granice između SAD-a i Kanade nisu stvorili autohtoni narodi, nego vanjski utjecaji. Svi ovi radovi povezani su s našom poviješću, bilo da su napravljeni 1500. ili 2019. godine. Sve je to dio američke i kanadske priče”, ističe Yohe.

Christi Belcourt, pripadnica naroda Métis, naslikala je “Mudrost svemira”  koja prikazuje životinje s popisa ugroženih vrsta u Kanadi. Modna dizajnerica Dorothy Grant, koja prenosi haidska umjetnička djela na odjeću, izložila je vunenu haljinu “Hummingbird” iz 1989., iste godine kada je izašla i njena prva kolekcija. Umjetnica Joan Hill, pripadnica naroda Creek i Cherokee, predstavila se slikom “Ženski glasovi na Vijeću” koja prikazuje vođu plemena, ženu koju naziva Voljena žena, kako se sastaje i raspravlja s drugim ženama o pitanjima važnima za pleme.

Djela koja nose priče o kojima se ne govori

Izložena umjetnička djela predstavljaju više od samo dekorativnih ili folklornih umjetnina. Sa sobom donose i priče o kojima se nače ne govori. Ovi radovi govore o autohtonim narodima, ideji oporavka unatoč svim političkim pokušajima uništenja, naseljenicima i genocidu.

Yohe poručuje da je povijest umjetnosti indijanskih žena američka povijest, te da izložba jednim dijelom šalje poruku iscjeljenja.

“Jedan od ciljeva izložbe je protu-povijest”. Nazivaju je i ‘korektivnom poviješću umjetnosti’, jer prikazuje slike koje su prašnjavi, stari udžbenici desetljećima ignorirali.” [A.Z.]


Povezano