Objavljeno

Probrani podcast: Dan Lovecast Savage

Dan Savage, pisac i kolumnist iz Seattlea, jednom tjedno odgovara na pitanja slušatelja (i čitatelja, jer Dan piše i kolumnu za The Stranger koju prenosi dvadesetak novina u SAD-u) vezana za seks, ljubav, obitelj, i međuljudske odnose općenito.

Među nešto liberalnijim 30-i-neštogodišnjacima koji dobro barataju engleskim jezikom, Savage Love podcast je glavna referenca za progresivni, feministički, kvir bonton u vezama. Svaka epizoda počinje kratkim osvrtom na američku politiku, uglavnom s fokusom na LGBT i ženska prava, slijede pitanja i odgovori, a oni koji se na podcast i pretplate dobivaju produženu Magnum verziju, u kojoj Dan svaki tjedan vodi razgovor s gostom (uglavnom su to pisci, teoretičari, ili aktivisti).

Kada, kako i čemu?

Savage Love je vjerojatno jedan od prvih ozbiljnih podcasta (datira iz 2006-te), jer se razvio iz kolumne koju Savage piše još od 1991-ve. Kolumna je nastala kao parodija Drage Savjete: seattleski alternativni tjednik The Stranger zaposlio je 25-godišnjeg Savagea da daje ljubavne savjete heteroseksualnim parovima iz perspektive promiskuitetnog, mladog geja, a prvotni naslov je bio ‘Hey, faggot!’

No tijekom godina, popularnost je Savageu donijelo veoma ozbiljno odgovaranje na pitanja koja variraju od “kako se odnositi prema osobi s kojom sam jednom spavao-/la, a ne želim započeti vezu?” do “kako reći maloj kćeri da ne priča u parkiću da je mama lezbijka?”. Kolumne su sabrane u nekoliko knjiga, Savage je objavio i par memoara (o svom gej braku, gej posvajanju, i gej obitelji), a tijekom Busheve ere proslavio se kroz javne rasprave o LGBT pravima i spolnom odgoju u školama.

Savage je, naime, odrastao u irskoj katoličkoj obitelji, i poznate su njegove diskusije s republikancima kojima je Savage u stanju satrati argument i pritom još citirati Bibliju.

Kroz sve Savageove savjete provlače se principi međusobnog poštovanja, preuzimanja odgovornosti za vlastito ponašanje, i pozitivnog odnosa prema seksu, koji su tijekom godina doveli do specifičnih kratica, pošalica, i žargona čija upotreba u trenu omogućava Savageovim slušateljima da se međusobno prepoznaju. Tu su, na primjer, ‘the campsite rule’ (ako ulaziš u vezu s osobom puno mlađom od sebe, imaš obavezu da ih ostaviš u boljem stanju nego što si ih našao/la); ‘GGG’ (nitko ne mora pristati na svaki zahtjev seksualnog partnera, ali treba biti Good, Giving, and Game, odnosno imati dobru tehniku, ne biti sebičan, i ne strahovati od toga da se proba nešto novo), i razni neologizmi za, hmm, neke stvari u krevetu, koje Dan Savage često daje na glasanje slušateljima (pustit ću vas same da izguglate pegging, saddlebacking, i santorum).

Zašto poslušati?

Među mojim prijateljima vlada mišljenje da svi trebaju slušati Dana Savagea, ne samo zato što je podcast odličan, nego i zato što promiče etiku u ljudskim odnosima. Teško se oduprijeti dojmu da Savage Lovecast, pitko i kroz humor, zapravo vrši javnu uslugu edukacije mladih, i to u klimi sve većeg povratka konzervativnim normama, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Ja sam za Savage Lovecast saznala preko preporuke jednog one night stand-a u Berlinu, i tijekom godina mi se čini da mi je Savage pružio jednu vrstu geografske karte kroz ljudske odnose, knjigu bontona u kojoj za svaku otvorenu vezu, svaku sadomazo seansu, svaku gej obitelj, i svaku bračnu krizu postoje pravila ponašanja.

Ponekad mi se čini da Savage živi u idealnom svijetu dostojnom Candidea, u kojem vlada isključivo razum, no ipak je sjajno slušati ga dok otpetljava nemoguće zakukuljene situacije i mirno objašnjava kako se svaki problem može riješiti, treba se samo znati sjesti i dogovoriti. Najveći užitak je slušati pitanja tipa “sin tinejdžer je loše primio da mu se roditelji razvode, kako da mu kažem da se tata odlučio na promjenu spola?”, i onda čekati da Dan cijelu situaciju rasplete u relativno jednostavnu formulu (u ovom slučaju, da roditeljske dužnosti ipak prevaguju nad osobnim krizama, i da tata može pričekati još par godina dok sin ne navrši 18).

Kad se čovjek ufura u Savage Lovecast, cijeli svijet se čini jednostavnijim.

U svojim dvadesetima, za ovim podcastom sam potezala kad god bi prijatelj ili prijateljica tražio savjet oko dejtova koji ne odgovaraju na poruke, autanja obitelji, čudnih seksualnih prohtjeva, podjele kućnih ljubimaca nakon prekida – odgovor na sve ovo i još mnogo toga našlo se u 11 godina Savage Lovecasta.

Gdje početi?

Sa epizodama 109 i 503. Epizode snimljene nakon nekih važnih datuma za LGBT zajednicu u Americi su posebno zanimljive za slušanje, jer do izražaja dolazi Savageova javna uloga u zajednici. 109-ta epizoda iz 2008-me otvara se vijestima o napadu na Proposition 8 u Kaliforniji i Danovim “fuck you” Mormonskoj crkvi.  Epizoda 503 snimljena je par dana nakon napada na klub Pulse u Orlandu, i Savage u njoj, kroz suze, govori o povijesti gej klubova kao sigurnih prostora za mlade ljude, i prostora u kojima su mnogi ljudi njegove generacije po prvi put susreli ljude poput sebe.


Povezano