Objavljeno

Na današnji dan 1992. godine emitirana je prva epizoda serije „Absolutely Fabulous“

Dana 12. studenog 1992. emitirana je prva epizoda legendarne britanske humoristične serije Absolutely Fabulous na kanalu BBC Two.

Djelo scenaristice i glumice Jennifer Saunders kultni status zahvaljuje sjajno napisanim i odglumljenjim likovima Edine i Patsy, trendsetterica u srednjim godinama koje konzumiraju sve poroke britanskog visokog društva u 80-ima; previše alkohola, cigareta, rekreativnih droga, skupih dizajnerskih krpica i najnovijih beauty tretmana koji uključuju različite trikove i zahvate za održavanje mladosti.

Edina Monsoon je PR agentica koja većinu svog vremena provodi pokušavajući ostati ‘fantastičnom’ i popularnom, u čemu je podržava i vjerno prati Patsy Stone (Joanna Lumley) – urednica u modnom magazinu. Dramsku napetost i komične situacije pojačavaju role Edinine kćerke Saffron (Julia Sawalha), starmale srednjoškolke, kasnije studentice koja se praktički brine za majku i većinu serijala je „samohrana kći“. U seriji se pojavljuje i June Whitfield, sarkastična Edinina majka i Jane Horrocks, njezina tupasta osobna asistentica.

Serija je imala dugačak, ali krivudav ritam emitiranja. Prva sezona imala je šest epizoda i trajala do 17. prosinca 1992.  Više od godinu dana kasnije uslijedilo je novih šest epizoda, dok je 1995. emitirana treća sezona s novih šest epizoda. Dvije specijalne nove epizode emitirane su 1996. Absolutely Fabulous vratila se u sličnom ritmu početkom 2000-tih, sa po dvije sezone 2001. i 2003. godine, te dvije specijalne epizode u godinama koje su slijedile. Dvadeseta godišnjica Ab Fab-a obilježena je 2011. godine s četiri nove epizode, a 2016. je snimljen i film u režiji Mandie Fletcher. U njemu se u cameo ulogama pojavljuju Emma Bunton iz Spice Girls, Lulu, Ella Eyre, Nick Grimshaw, Kate Moss, Alexa Chung, Jerry Hall, Dame Edna Everage, Graham Norton i Joan Collins.

U 55 sekundi trailera vidimo Edinu i Patsy koje uživaju na Francuskoj rivijeri, voze se jahtom i ispijaju šampanjac obasipane pažnjom dvojice mlađih muškaraca. Naime, nakon što su okrivljene za veliki incident na grandioznom modnom partiju u Londonu, počnu ih progoniti paparazzi pa Edina i Patsy od medijske hajke odluče pobjeći na Francusku rivijeru. Skuju plan kako da svoj privremeni boravak ondje učine trajnim i zauvijek žive na visokoj nozi…


Povezano