Objavljeno

Mix Feminae ~ Hashtag supkulture ~

Skoro pa cijelo desetljeće živimo u iznimno viralnom društvu. Ne čudi stoga da ono što upijamo na internetu, najvećoj platformi u koju smo uključeni, utječe na naš izbor odjeće, glazbe, pa čak i načina na koji se izražavamo. Na beskrajnim poljanama tumblr-insta-soundcloud svijeta hashtag supkulture rađaju se i umiru prije nego što se uopće stignu etablirati ili morfirati u neki drugi oblik.

Gdje odlaze umrijeti?

Najčešće na police shopping centara i u članke mainstream časopisa – dobrodošli u Voxov kratki mix hashtag supkultura!

Napomena: Iz ovog članka nećete naučiti ništa jer je sve navedeno već totalno so 2010.-2014.

 

~WITCH HOUSE~

Sve je počelo davnih 2000-ih kada smo po prvi puta otkrili da na tipkovnici postoje i drugi znakovi osim slova i interpunkcijskih znakova. Soundtrack je sačinjavala tamna elektronika bendova kao što su †††, oOoOO, ▼▲▼, a prisutni su bili i utjecaji hip-hopa i industriala.

Ključne riječi bile su okultno i kriptično, kako u zvuku tako i u dress code-u koji je, uz neizostavnu crnu boju, uključivao paletu geometrijskih oblika i simbola različitih religija i vjerovanja (po mogućnosti u obrnutoj perspektivi).

Porijeklo: Naziv je nastao kao interna šala između Travisa Egedya (poznatiji kao Pictureplane,  solidan glazbenik i talentirani komentator društvenih događanja) i njegovih prijatelja, da bi potom bio preuzet od strane Pitchforka i ostalih mainstream glazbenih medija.

Koliko ćemo se tome rugati jednog dana na skali od 1 do 10: 7

 

~SEAPUNK~

Godinu dana kasnije, točnije 2011., na velika vrata uplovio je seapunk. Crno je izbljedijelo, a pastelna plava (da li su u pitanju začeci il pak posmrtni hroptaji pastel gotha još nije utvrđeno) bojala je kose mladih umjetnika kao što su Zombelle i Unicorn Kid. Zvuk koji je donio teško je opisati ičim osim bleepy-bloopy s utjecajima housea 90ih i r’n’b glazbe. Pokret je uvelike popularizirala Aeazalia Banks sa svojim albumom Atlantis i jako puno dupina u spotu za istoimeni singl.

Seapunk je također važan i kao jedna od prvih internetskih miksrosupkultura kod kojih se pojavila net-stalgia, estetika koja slavi temelje samog interneta, a oduševljena je njegovim ranim verzijama, windows 95-icom i Appleovom linijom odjeće iz 1986.

Porijeklo: Nastao kao slučajna sintagma u pijanom tweetu DJ-a poznatijeg kao LIL INTERNET, seapunk je vjerojatno naišao na najviše poruge od strane mainstream medija.  #sadde

Koliko ćemo se tome rugati jedan dan na skali od 1 do 10: 9

~VAPORWAVE~

Krajem 2011. seapunk je napokon umro i uskrsnuo u obliku prhkijeg, sofisticiranijeg i slađeg vaporewavea. Vaporwave, poznat i kao pikselizirani sex musik, u svojoj glazbi nosi jake utjecaje EDMa i starijih srodnika kao što su chillwave i seapunk, a često se radi i o sempliranju laganog jazza 80ih i svega japanskog.

No, uz plinovitu presencu dolazi i malo solidnija ideološka pozadina. Vaporwave nosi anti-kapitalističku poruku koju promovira kroz pretjerano isticanje brendova i njihovih logoa, do razine u kojoj oni sasvim gube značenje, postajući istodobno elevator-music u liftu koji ne vodi nikuda. Vaporwave nikad nije do kraja modno definiran, a s obzirom na to da ne možete hodati uokolo pikselizirani jer je to fizički nemoguće, možete nositi retro-informatičke ambleme na majicama.

Porijeklo: Prema nekoliko izvora termin vaporwave nastao je na pokojnoj glazbenoj socijalnoj mreži Turntable.fm gdje se puno kul ljudi okupilo da bi čulo mladog izvođača zvanog Metallic Ghost, a umro je 2013. (vaporwave, ne Metallic Ghost) gdje mu je odana posebna počast na online festivalu #spf420.

Koliko ćemo se tome rugati jedan dan na skali od 1 do 10: 6

 

~HEALTH GOTH~

Posljednji u nizu hashtag supkultura ujedno je najmlađi, ali i najeksploatiraniji među njima, popularni Health Goth. Sve je počelo kada je normcore otkrio da ima kul srodnika koji se, kako pojašnjava službena stranica , „oslanja na anti-nostalgičnu distopijsku sadašnjost i kreira proto-narativ povratka u izgubljeni raj prihvaćajući smrtnost kao univerzalnu svijest i posvećenost kao sredstvo izbavljenja iz kasnog kapitalizma“ .

Da razjasnimo gore navedeno, health goth je pretežito modni trend (bez konkretne glazbene komponente) koji kombinira elemente goth kulture sa zdravim životom i didinim adidas šlapama. Misterij koju ovaj novi pokret donosi veći je utoliko što se smatra da iza svega stoji globalna urota čiji je cilj da svaki stanovnik planeta Zemlje posjeduje Nike tenisice.

Porijeklo: Health Goth je znakovito rođen baš u jesen 2013., na tužnjikavoj ali fit Facebook stranici Portlandskih glazbenika Mikea Grabareka i Jeremya Scotta koji su odlučili opisati osjećaj koji je postojao „već dugo prije samog trenda“, što se vjerojatno odnosi na osjećaj trčanja parkom dok u slušalicama imate Yung Leana i sretni ste jer je napokon socijalno prihvatljivo otići i negdje drugdje u tim istim tenisicama, a ne samo u park.

Koliko ćemo se tome rugati jedan dan na skali od 1 do 10: 10

Počasni spomen: #cloudrap, #fuccboi, #softgrunge, #pastelgoth, #plantwave, #startupboi, #mallgoth

{gallery}hashtag supkulture{/gallery} 


Povezano