Objavljeno

Maggie Keswick Jencks i arhitektura nade

Tonči Kranjčević  Batalić donosi za pogledaj.to priču o centrima koju je pokrenula spisateljica, slikarica i dizajnerica krajolika Maggie Keswick Jencks, vjerujući da mora biti aktivna sudionica svog liječenja od raka. Tijekom 1994./95., između 18 mjeseci kemoterapije napisala je esej A View from the Front Line – Pogled s prve linije bojišnice (PDF, 44 stranice) i iz bolničke sobe postavila osnove budućeg centra.

Maggie Keswick Jencks  i njezin suprug Charles Jencks vjerovali su da humanija arhitektura može utjecati na zdravlje, te je tako nastala ova organizacija koja danas ima 15 centara izuzetno visokih vrijednosti.

Maggie Keswick Jencks umrla je 1995., a Charles Jencks postao je pokretačka snaga Magginih centara, da bi 2010. izdao i knjigu Arhitektura nade – The Architecture of Hope: Maggie’s Cancer Caring Centre. Mediji i medicinska struka često ga prozivaju da koristi više arhitekture nego što je malim medicinskim centrima potrebno, piše Batalić, te završava:

Cilj Magginih centara je da se bolesnici osjećaju ne kao pacijenti nego prvenstveno kao ljudska bića. Zamjera suvremenoj bolničkoj arhitekturi da se previše povodi za zahtjevima higijene i učinkovitosti, a da zapostavlja bolesnika u njoj.

Nada se da će ovi primjeri otvoriti nove poglede na arhitekturu bolnica. Danas su Maggini centri ne samo mjesta pružanja podrške i pomoći oboljelima od raka nego i mjesta arhitektonskog eksperimenta koji ostavlja trajan trag u svjetskoj arhitekturi. Pogledajte  izuzetnu arhitekturu ostalih centara


Povezano