Objavljeno

Letizia Battaglia: fotografkinja mafijaških obračuna

Fotografkinja Letizia Battaglia, vratila se u Palermo 1974. godine, nakon trogodišnjeg boravka u Milanu. Palermo je tada bio relativno miran i nitko nije očekivao rat. No, uskoro je uslijedilo dugogodišnje mafijaško krvoproliće koje je Battaglia ovjekovječila fotografirajući brojne brutalne scene.

Mafija, poznatija pod nazivom Corleonesi, jer je većina vođa poticala iz gradića Corleone, likvidirala je brojne važne ljude Palerma, uključujući i dvojicu njezinih prijatelja sudaca koji su se srčano protiv njih i borili.

Njezine fotografije prikazuju nasilje, užas, sažaljenje i očaj. Pozivana je fotografirati scene ubojstava u svako doba dana i noći, ponekad nailazeći i na sedmero ubijenih istodobno. Iako je posjedovala fotografije koje su izravno povezivale bivšeg premijera Andreottija s mafijom, on nikada nije optužen.

Fotografijom je započela nakon napuštanja supruga, povevši sa sobom troje djece u vrijeme kada je razvod bio ilegalan, a feminizam se javljao tek u natruhama. U to je vrijeme bila bez novaca, ali bogata kreativnošću, neovisnosti i prijateljima/icama intelektualcima.

I danas, sa svojih 76 godina, odrješita je žena koja ne može zamisliti život niti u jednom drugom mjestu nego u Palermu. Više se ne bavi fotografijom, ali je i dalje aktivna u borbi protiv mafije. Redovito posjećuje škole i anti-mafijaška događanja te smatra da ju je moguće iskorijeniti, samo kada bi pošteni političari došli na vlast. [S.V.]


Povezano