Objavljeno

Korijeni materinjeg i egalitarnog feminizma

Unatoč napretku na polju ženskih prava na Zapadu, u mnogim zemljama u razvoju, žene se još uvijek tretiraju kao građani drugog reda. Međutim, feminističke intelektualke na sveučilištima pažnju skreću samo na patrijarhalnost razvijenog svijeta, umjesto da pokušaju pomoći svojim suborkinjama na mjestima gdje žene još uvijek nemaju niti osnovna građanska prava.

Christina Hoff Sommers, znanstvenica na institutu American Enterprise te autorica knjige Freedom Feminism—It’s Surprising History and Why it Matters Today, bavi se upravo tom problematikom i tvrdi da proučavanje povijesti feminizma može spasiti feministkinje/e od njih samih.

U svojoj knjizi, Sommers studiozno opisuje dvije suparničke podvrste feminizma, koji su često u sukobu,ali postižu napredak ako se kreću u istom smjeru.

Prvi, egalitarni feminizam korijene vuče iz 18. stoljeća i promišljanja kontroverzne britanske autorice, filozofkinje i kritičarke visokog društva Mary Wollstonecraft, autorice poznatih djela Obrana ljudskih prava i Obrana ženskih prava, koja je vjerovala da su muškarci i žene u suštini jednaki i da zaslužuju jednaka prava. Njezine ideje bile su stoljećima ispred svog vremena i  njezini se spisi danas smatraju temeljima feminističkog pokreta.

Stajališta Mary Wollstonecraft, Sommers kontrastira onima Hannah More, koju naziva osnivačicom majčinskog feminizma. More  je zastupala više evangelizirani pristup konceptu osnažene ženstvenosti, vjerujući da su žene nježnije i ženstvenije, te razlikuju se od muškaraca, ali da neovisno o tome zaslužuju jednakost. U svoje vrijeme bila je poprilično popularna i cijenjena zbog zagovaranja obrazovanja i radnih mogućnosti za žene, dok je danas, ne samo zaboravljena, već je i ocrnjena kao apologetkinja patrijarhata.

Priču o problematici razjedinjenosti borbe za ženska prava, Sommers nastavlja osvrćući se na osnivanje National Organization for Women (NOW) i njihovu kampanju za Equal Rights Amendment (ERA). Podsjeća su u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, zbog koalicije republikanaca i demokrata, doneseni neki od najvažnijih (feminističkih) zakona, međutim radikalni pristup NOW-a propustio je priliku da ujedini feminizam što je oslabilo koaliciju za ERA i označilo poraz NOW-a i njihov egalitarni feminizam.

Međutim, upravo je ujedinjenost svih feminizama ključ za postizanje napretka ženskih prava u zemljama u razvoju, ističe Sommers. “Zamislite da konzervativke, katolkinje i liberalne feministkinje s kampusa rade zajedno, kako bi pomogle onima kojima tek predstoji borba za ravnopravnost.” Forbes


Povezano