Objavljeno

Helen Clark bira 7 žena u svjetskoj politici na koje treba obratiti pažnju

Helen Clark, bivša premijerka Novog Zelanda te jedna od vodećih osoba Programa UN-a za razvoj (UNDP), izdvojila je sedam intrigantnih žena koje predstavljaju novi zamah u svjetskoj politici.

Nkosazana Dlamini-Zuma, prva je žena odabrana 2012. godine za predsjedateljicu Afričke Unije (AU). U svojem mandatu zadužena je za provedbu desetljeća afričkih žena (2010-2020) AU-a te zaslužna za pokretanje pitanja o važnosti uključivanja žena u mirno rješavanje sukoba, zalažući se ujedno za razvoj programa koji imaju za cilj ekonomsko i političko osnaživanje žena.

Bineta Diop, nedavno imenovana posebnom izaslanicom za žene, mir i sigurnost u Africi, svojim angažmanom u organizaciji Femmes Africa Solidarité postala je poznata po pionirskoj borbi i zalaganju za jačanje uloge žena i osjetljivih skupina u mirnom rješavanju sukoba.

Indonežanska ministrica zdravlja i prva žena na čelu organizacije Global Fund Nafsiah Mboi, istaknula se u svojim naporima za smanjenje stope obolijevanja od ospica, rubeole i zaušnjaka, HIV-a i AIDS-a u Indoneziji. Osim toga, zaslužna je za promjenu stava prema upotrebi kontracepcije u prevenciji širenja spolno prenosivih bolesti.

Sowmya Kidambi, direktorica indijskog neovisnog tijela Society for Social Audit, Accountability and Transparency (SSAAT), predvodila je uvođenje instituta socijalne revizije koja ima za cilj utvrditi način na koji način javna sredstva u Indiji doprinose društvenom i socijalnom razvoju društva. U cilju osvješćivanja društvene odgovornosti  pokrenula je niz radionica o socijalnoj reviziji diljem zemalja te stekla prepoznatljivost diljem svijeta.

Moldovska zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova i Europskih integracija Natalia Gherman uspješno je vodila i okončala pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini te osigurala preduvjete za liberalizaciju viznog režima za Moldovu.

María Fernanda Espinosa Garcés, istaknuta članica ekvadorske vlade i ministrica nacionalne sigurnosti, postala je zapamćena po izjavi da je „svrha oružanih snaga osigurati nacionalnu sigurnost, javnu sigurnost i jamčiti ostvarenje temeljnih ljudskih prava“.

Aktivistkinja i suosnivačica libijske platforme Libyan Women’s Platform for Peace, Zahra’ Langhi raspirila je pokret libijskih žena u zahtjevima za aktivno uključivanje, sudjelovanje, sigurnost i jednakost žena u društvu. Osim toga, uspješno je predvodila lobi za povećanjem političke participacije žena, rezultirajući čak 17 postotnim udjelom žena u novom sazivu libijske skupštine.

Prevela i prilagodila: Tina Novak Izvor: Guardian…

 


Povezano