Objavljeno

Femvertising – Oglašavanje (za) žene

Nije neka novost da je internet potpuno ovladao svijetom. Pisma, pozivi, poruke, poslovni sastanci, molbe za posao pa i tečajevi se danas odvijaju upravo putem interneta. Ne čudi stoga da je internetsko oglašavanje najveći adut kompanija koje vam žele prodati svoje proizvode.

Svaki brend koji želi stupiti u komunikaciju s potencijalnim kupcima danas koristi facebook, twitter, instagram, tumlbr, youtube i ostale društvene mreže. Simpatičnim i duhovitim videima najlakše je zadobiti interes publike pa su metode online oglašavanja trenutno u kreativnom zanosu.

Popularni su brandovi prepoznali borbu za ravnopravnost spolova kao temu o kojoj se u javnosti sve više govori te su je odlučili iskoristiti u svrhu što kreativnijeg oglašavanja. Tako je nastao femvertising (neobična simbioza riječi feminism i advertising), koji se predstavlja kao pokret koji putem oglašavanja različitih brendova ima za cilj istaknuti pokret osamostaljenja i osnaživanja žena.

Ipak, pitanje koje se logično postavlja jest radi li Femvertising na osnaživanju žena ili povećanju prodaje kozmetičkih proizvoda? Naravno, proizvođači koji se koriste femvertisingom žele da se svaka žena osjeća lijepo, jer sve žene su jednako lijepe, naročito kad kupuju upravo njihove proizvode.

Jedan od pionira femvertisinga je Doveova, danas već deset godina stara kampanja “The Dove real Beauty”. U njihovim reklamama su se inovativno počele pojavljivati žene raznih dobnih skupina, boja kože i oblika tijela. Iako je bilo lijepo za promjenu pogledati reklame i banere s kojih vam se ne smiješe isključivo dvadesetogodišnji modeli s potencijalnim poremećajima u prehrani, bilo je i poražavajuće vidjeti da Dove reklamira sve oblike ljepote i dalje savršeno fotošopiranim modelima.

Dove je u proteklih deset godina imao nekoliko kampanja koje su uključivale femvertising, a bez obzira na to jesu li ih žene smatrale ohrabrujućima ili neukusnima, činjenica je da je kompaniji zarada porasla sa 2,5 bilijuna na 4 bilijuna dolara.

Na njihov najnoviji projekt, “You are beautiful”, mnoge su žene imale izuzetno negativnu reakciju.

Naime, projekt je proveden u shopping centru gdje su autori postavili dvoja vrata, jedna na kojima piše “prosječna” i druga na kojima piše “prelijepa”. Da bi ušle u shoping centar, žene su morale izabrati jedna vrata.

Većina je žena izabrala “prosječna” nakon čega bi ih dočekao razgovor s Doveovim stručnjacima koji bi im objašnjavali koliko je pogrešno da se osjećaju prosječno. Dakle, kompanija koja vam prodaje svoje proizvode da budete ljepši, da izgledate mlađe, mršavije, da uklonite strije, celulit i dlake s nogu, lica i pazuha, sada smatra shodnim da govori ženama da se ne smiju osjećati loše po pitanju svog izgleda. Jer, hej, vi ste lijepe, a to je zaista najbitnije!

Nitko od spomenutih stručnjaka ženama nije rekao da nije bitno kako izgledaju. Nitko ih nije pitaju smatraju li se pametnima, sposobnima, kreativnima. Gotovo je nemoguće ne steći dojam da je cilj ove kampanje da se žene osjećaju lijepima i samouvjerenima dok odlaze po svoje nove Dove proizvode.

No, Dove je tek pokrenuo lavinu femvertisinga. Pantene je primjerice, ne tako davno, napravio video “Sorry, but not sorry” u kojemu prikazuju žene u svakodnevnom životu koje se konstantno ispričavaju ljudima (najčešće muškarcima oko sebe). U drugom dijelu videa, Pantene prikazuje kako izgleda svijet u kojemu se žene nemaju potrebu konstantno ispričavati.

Naravno, u tom dijelu videa njihove kose reflektiraju sunčevu svijetlost i ženama postaje sasvim očito da do samouvjerenja i samopoštovanja mogu doći upravo kupovinom jednog od Pantenovih proizvoda.

https://www.youtube.com/watch?v=rzL-vdQ3ObA

Cover Girl, jedan od američkih najpopularnijih proizvođača šminke, je u veljači 2014. pokrenuo kampanju Girls Can u kojoj sudjeluju poznate slavne žene poput Pink, Taylor Swift, Ellen DeGeneres i Katy Perry. Kampanja je lansirala i spot u kojemu slavne žene govore o tome koliko su puta čule da “cure ne mogu”, a one su same dokazale upravo suprotno.

Cijeli spot je simpatičan i ženama u pmsu bi čak mogao i suze natjerati u kutove očiju, no, kada ne radi na osnaživanju žena, Cover Girl za svoje reklame za puder koristi fraze poput “Your personality needs layers, your face doesn’t” (tvoja osobnost treba slojeve, ali tvoje lice ne).

https://www.youtube.com/watch?v=KmmGClZb8Mg

Najzamjećenija reklama u kategoriji femvertisinga je Always reklama koja je svojoj redateljici Lauren Greenfield donijela brojne nagrade. U toj reklami su pozvane odrasle djevojke, djevojčice, jedan muškarac i jedan dječak da govore o tome što za njih znači udariti, trčati, hodati i ponašati se “kao cura”.

Zanimljivo je da su sve djevojčice na dobivene zadatke poput “pokaži kako se trči kao cura” dale sve od sebe, dok su starije djevojke, dječak i muškarac, na iste zadatke reagirali potpuno drugačije. Na sve su se zadatke koje su trebale odraditi “kao cure” kreveljili/e i glumili/e nespretnost i trapavost. Ovom je reklamom Always pokušao ukazati na to da bi društvo na žene trebalo gledati kao na snažne, a ne slabe i nemoćne individue.

Iako ova reklama bez sumnje ostavlja pozitivan dojam, ne treba zaboraviti da ona dolazi upravo od proizvođača kojem je u cilju jedino povećati prodaju svojih proizvoda.

Možemo se samo nadati da će novi val reklama koje ženama pokušavaju ići niz dlaku uskoro žene podupirati i u želji da ih zadrže.

Povezano