Objavljeno

Berlinski klub borkinja

Foto: Katarzyna Mazur

Poljska fotografkinja Katarzyna Mazur provela je mjesece dokumentirajući djelatnost borilačkog kluba koji njeguje žensku hrvačku tradiciju, piše CNN.

Ženski borilački klub osnovan je 2010. godine, a njegove voditeljice Anna Konda i Red Devil otvorile su ga u privatnom, iznajmljenom prostoru berlinskog kvarta Marzahn.

Otvoren je za žene svih dobi i težina, suprotstavljajući bodybuilderice i jiu-jitsu borkinje, ili pak početnice u takozvanim ‘catfights‘. Ne postoje posebna pravila ni određeni stilovi borbe, samo ravnopravno odmjeravanje snage i volje te prijateljstva temeljena na uzajamnom poštovanju.

Prema Mazur, radi se o intrigantnoj sivoj zoni, prostoru koji vjerojatno proturječi svakodnevnim životima tih žena i inhibicijama koje dolaze s ulogama radnica, majki, prijateljica i partnerica.

Sviđa mi se ideja kontradikcije; nečega što pobija perspektivu suvremenih žena u društvu“, kaže fotografkinja.

Fotografije pogledajte ovdje >>> http://www.katarzynamazur.com/

Krupni crno-bijeli kadrovi rezultat su umjetničine usredotočenosti i osjećaja za suvišno, a nepredvidljivi mečevi (ponekad zaustavljani zbog ozljeda) predstavljali su izazov za Mazur, gotovo jednako kao i za sudionice. Proučavajući njihovu individualnu i kolektivnu snagu, morala je preispitati vlastita ograničenja i suočiti se s krhkošću povjerenja koje joj je pruženo.

Vrlo često, bila sam jako dirnuta kad bih vidjela i uređivala slike, shvativši što se zapravo dogodilo. Važno je uvijek imati na umu svoju ulogu fotografkinje i uvijek pristupiti subjektu sa zanimanjem i otvorenim umom“, zaključuje Mazur.


Povezano