Objavljeno

8 strašnih žena cirkusa

Iako je moj službeni moto za 8. ožujka ove godine Neću dan žena, hoću ostalih 364!, jasno vam je da ovaj datum ne može proći neobilježen.

Ove godine, bez puno mudrovanja, donosim vam priču o ni manje ni više nego 8 strašnih žena koje su se istakle na pomalo neobičan način — u cirkusu. Cirkus je naime, već sam po sebi često zapostavljen i zanemaren kao umjetnost, a zahtijeva i te kako puno vještine, hrabrosti, i spretnosti, a žene su u cirkusu obično još i dodatno zanemarivane. A pogledajte samo koliko su toga postigle…

Maria Selpetrini

Talijanskog podrijetla, Maria Selpetrini rođena je negdje oko 1853. godine, a proslavila se kao – hodačica po žici.

U srpnju 1876. godine, prešla je preko Nijagarinih slapova po žici. No, nije joj bilo dovoljno samo prošetati iz Amerike u Kanadu i natrag: prvi put je prešla 8. srpnja, a onda je, 12. srpnja, to ponovila – noseći na nogama košare za voće umjesto cipela.

Zatim je, pet dana poslije, prešla zavezanih očiju, da bi za tri dana još više zakomplicirala stvari prelazeći s rukama i nogama u lisicama. I ne, nijednom nije pala!

 

Zazel

Rođena 1863. kao Rossa Matilda Richter, Zazel se proslavila kad je sa 14 godina postala prvo ljudsko biće ispaljeno iz topa.

Prvi put je nastupila 1877. u londonskom Kraljevskom akvariju, kad je iskočila iz topa na oprugu koji je izumio Veliki Farini. Kasnije, pridružila se Barnumovom cirkusu no, nažalost, na jednom je nastupu promašila mrežu i slomila kralježnicu, te je ostatak života morala provesti u posebnoj konstrukciji i više nije mogla nastupati.

Bird Millman

Bird Millman rodila se 1890.godine u američkoj državi Koloradu, i već je sa 14 godina počela nastupati kao hodačica po žici zajedno sa svojim roditeljima, pod imenom “the Millman Trio”.

No vrlo se brzo pokazalo da je Bird najnadarenija od svih, te su promijenili ime u Bird Millman & Co. Godine 1913. priključila se Barnumovom cirkusu, no izvan sezone usput je nastupala i u slavnim Ziegfeld Follies. Nastupala je i u nekoliko nijemih filmova, a tijekom svjetske izložbe, plesala je na žici i iznad ullica New Yorka. Do dana današnjeg, smatra joj se najslavljenijom hodačicom po žici svih vremena.

Lillian Leitzel

Rođena 1892. godine iz braka mađarskog glumca i češke akrobatkinje, Lillian Leitzel započela je karijeru kao koncertna pijanistica, no kasnije se pridružila majčinoj aerobatskoj trupi.

Nastupala je kao akrobatkinja ali i kao “snagatorica”, što je ono doba bilo vrlo popularna točka u cirkusima. No najslavnija je bila po zračnom nastupu na užetu, u kojem bi se bacala u prazninu držeći se samo jednom rukom. To bi joj načas iščašilo rame, no nju to nije zaustavljalo — često je čak tražila od publike i da zajedno s njom broje koliko puta može izvesti takav pokret. 13. veljače 1931., tijekom jednog nastupa u Kopenhagenu, pukla je podloga koja joj je držala konopac: Lillian Leitzel pala je na tlo, i umrla dva dana kasnije.

Ethel Dare

Najslavnija ženska hodačica po avionskim krilima, Margie Hobbs karijeru je započela kao trapezistica u Barnumovom cirkusu. No doista se proslavila kad je, pod umjetničkim imenom Ethel Dare, postala hodačica po krilima, i to kao prva žena koja je u zraku prelazila s jednog aviona na drugi.

Nastupala je i kao “Zračna kraljica”, pa čak i kao “Leteća vještica”. A doista se ničega nije bojala: između ostaloga, izvodila je točku pod nazivom “Iron Jaw Spin”, gdje bi se s krila bacila u prazno vezana užetom, a zatim bi uže odvezala i ostala bi visjeti samo na — snazi vlastitih zuba.

Bessie Coleman

Bessie Coleman nije bila samo prva crna Amerikanka s pilotskom dozvolom, već i općenito prva osoba iz Amerike — crna, bijela, muško, žensko — koja je dobila međunarodnu pilotsku dozvolu.

Rođena u Teksau 1892. godine kao deseto od trinaestero djece u obitelji najamnih radnika, od najranijih dana isticala se u školi, no nije imala novaca da nastavi obrazovanje. Sa 23 godine odselila se u Chicago, gdje je u brijačnici upoznala vojne pilote, i odlučila je da će postati pilotkinja. Godine 1920. uspjela je skupiti novca da ode u Francusku, gdje je naučila letjeti. No, ubrzo je shvatila da neće moći dobiti posao kao komercijalna pilotkinja, te se vratila u Francusku kako bi postala “umjetnička letačica”. Bila je slavna po svojim opasnim spuštanjima skoro do tla, a sanjala je da će skupiti dovoljno novca i otvoriti školu za mlade crne letače. San joj se nikad nije ostvario: 30. travnja 1926., avion joj se nije ispravio na vrijeme, srušio se, i Bessie Coleman je poginula.

Helen Gibson

Helen Gibson započela je karijeru kao jahačica u rodeo-cirkusu, kojem se pridružila sa samo 18 godina. S pojavom filma, postala je i prva profesionalna kaskaderka, te je nastavila raditi sljedećih 50 godina.

Tek kad je napunila 69 godina, 1962., odlučila je da joj je bilo dosta, pa se povukla u mirovinu. Jedan od razloga što je doživjela tako duboku radnu starost bio je i taj što je svoje trikove najčešće sama zamišljala. Tako i onaj po kojem se najbolje pamti, iz filma “A Race for Life”, u kojem sustiže vlak jašući stojećki, a zatim hvata uže te se pomoću njega prebacuje na vlak dok ovaj prolazi ispod mosta. Zvuči vam poznato? Možda, ali prva ga je osmislila i izvela upravo Helen Gibson.

Isabelle Chasse

Da ne bi ispalo kako su sve strašne žene u cirkusu završile karijere polovicom prošlog stoljeća, završit ću s jednom posve današnjom artisticom, kanađankom Isabelle Chasse.

Rođena u Quebecu prije 34 godine, Chasse se od djetinjstva obožavala verati po drveću. Upisala se u Cirkusku školu u Montrealu, gdje su je u 13. godini pronašli ljudi iz Cirque du Soleil i zajedno s još tri prijateljice pretvorili u gimnastički kvartet. Njih četiri putovale su svijetom, danju pohađajući nastavu, a uvečer i vikendom nastupajući u cirkusu. Nakon sedam godina takvog života, tri su prijateljice odustale, ali Chasse je nastavila kako bi postala aerialistica. Najviše se proslavila točkom “zračna svila”, osobito nastupajući u prestavi Quidam, iz koje potječe i ovaj isječak. Uživajte i divite se vještini Isabelle Chasse.


Povezano