Objavljeno

17 najbuntovnijih žena u povijesti

Yemeni activist Tawakkul Karman, center, and other demonstrators chant anti-government slogans during a protest in Sanaa, Yemen, Saturday, Jan. 29, 2011. (AP Photo/Hani Mohammed)

Od Ivane OrleanskeHarriet Tubman do Pussy Riota, donosimo kratki pregled najbuntovnijih žena u povijesti!

Tawakul Karman iz Jemena, voditeljica je Novinarki bez okova, aktivistica za ljudska prava i slobodu izražavanja, te je vodila mirne proteste protiv tadašnjeg jemenskog predsjednika.

Boudica, kraljica britanskog plemena Icena u 1. stoljeću nove ere, pobunila se protiv Rimljana nakon što je javno bičevana, a njene kćeri silovane. Povela je koaliciju plemena u misiju osvete u kojoj su razorili drevni London. Iako je njena pobuna na kraju propala, ostala je zapamćena kao jedna od izvornih britanskih heroina.

Aung San Suu Kyi iz Mianmara, istaknuta je ličnost u borbi za demokraciju u državama jugoistočne Azije. Provela je 15 godina u kućnom pritvoru iako je njena stranka bila demokratski izabrana na vlast u Mianmaru.

Corazon Aquino vodila je mirnu revoluciju protiv autokratskog vođe na Filipinima, nakon koje je postala predsjednica te otočne države, te ujedno prva žena na predsjedničkoj poziciji u cijeloj Aziji.

Phoolan Devi iz Indije vodila je seriju nasilnih pljački usmjerenih prema višim kastama u sjevernoj i centralnoj Indiji, uključujući i masakr preko 20 muškaraca u jednom napadu radi osvete za ubojstvo njenog ljubavnika. Provela je 11 godina u zatvoru.

Angela Davis iz SAD-a, politička aktivistica, predavačica i spisateljica, neko se vrijeme nalazila na listi najtraženijih bjegunaca zbog sumnje umiješanosti u ubojstvo federalnog suca. Uhvaćena je, a sud ju je na kraju procesa oslobodio optužbi. Zanimljivo je da su mnogi aktivisti i glazbenici tražili njeno oslobađanje, između ostalih Rolling Stonesi u pjesmi Sweet Black Angel.

Golda Meir, bila je premijerka Izraela za vrijeme Jomkipurskog rata. Velik doprinos cionističkom pokretu dala je puno prije tog mandata, kada je prilikom posjete SAD-u uspjela prikupiti neočekivano velika sredstva koja su omogućila stvaranje države Izrael.

Janet Jagan, rodom Amerikanka, zajedno sa svojim mužem osnovala je radničku stranku u Gvajani. Zbog organizacije prosvjeda oboje su proveli neko vrijeme u zatvoru. Kasnije, nakon smrti muža, tadašnjeg predsjednika države, postala je premijerka pa prva predsjednica Gvajane.

Nadezhda Krupskaya iz Rusije, zajedno s Vladimirom Lenjinom osnovala je Ligu borbe za emancipaciju radničke klase. Oboje su bili uhićeni te su se vjenčali tijekom izgnanstva u Sibir. Nakon povratka vodila je Iskru, međunarodni marksistički časopis.

Amerikanka Susan B. Anthony, skupa s Elizabeth Cady Stanton vodila je borbu za pravo glasa za žene u SAD-u. Jednom prilikom je uhićena zbog ilegalnog glasanja. Napisala je 19. amandman, ali je preminula prije nego što je prihvaćen.

Emmeline Pankhurst osnovala je Žensku socijalnu i političku uniju u Britaniji koja je provodila javne demonstracije s elementima paleža i vandalizma. U više navrata je provodila vrijeme u zatvoru, gdje je štrajkala glađu i nikad se nije prestajala boriti za ženska prava.

Vilma Lucila Espínprva žena Kube, svojim je sudjelovanjem u kubanskoj komunističkoj revoluciji, u ratnoj uniformi s oružjem u ruci, razbila sliku poslušne žene.

Jiang Qing iz Kine, nakon udaje za Mao Zedonga postala je važna ličnost u vladajućoj komunističkoj partiji te s vremenom vođa zloglasne ‘Bande četvorice’. Nakon Maove smrti i političkog pada, optužena je i osuđena na doživotni zatvor.

Harriet Tubman iz SAD-a, rođena kao robinja, prvo je sama pobjegla iz ropstva, a zatim je vodila 19 misija kako bi spasila više od 300 robova kroz tzv. Podzemnu željeznicu. Za vrijeme Građanskog rata bila je prva žena koja je vodila vojnu ekspediciju, a kao rezultat bilo je oslobođanje preko 700 robova.

Mary Wollstonecraft iznijela je, za Britaniju u 18. stoljeću neviđenu tvrdnju, da su prava žena jednaka pravima muškaraca. Obrana ljudskih prava njen je radu kojem je žestoko napala stavove Edmonda Burkea, dok se Obrana ženskih prava smatra kanonskim djelom feminizma.

Ivana Orleanska iz Francuske, potaknuta snovima u kojima su je kršćanski sveci pozvali da se bori protiv Engleza, vodila je slavni napad kojim je prekinuta opsada grada Orleansa. Nekoliko godina kasnije, Ivana je uhvaćena i spaljena pod optužbom za vještičarenje.

Ruskinje Nadezhda Tolokonnikova i Maria Alyokhina iz punk-rock benda Pussy Riot, svjetski su poznate zbog izvedbe performansa Punk Prayer te suprotstavljanja ruskom predsjedniku Putinu, zbog čega su neko vrijeme provele i u zatvoru.

Prevela i prilagodila: Dunja Ribarić, Izvor: Time…


Povezano