Burnout Aid

Projekt Burnout Aid međunarodni projekt usmjeren na sprječavanje sindroma sagorijevanja među zaposlenima i volonterima u civilnom sektoru.

Def. Burnout ili sindrom sagorijevanja na poslu posljedica je dugotrajnih nepovoljnih uvjeta rada poput: prevelikih poslovnih zadataka, potplaćenosti, sukoba vrijednosti, kao i nedostatka: pravednosti, kontrole i podrške okoline. Glavni simptomi uključuju iscrpljenost, cinizam i neučinkovitost. 

Projekt Burnout Aid provodi se u međunarodnom partnerstvu udruga Culture Shock Foundation (Poljska), K-zona (Hrvatska) i Mesto Žensk (Slovenija). Budući da djelujemo već dugi niz godina u civilnom sektoru u našim zemljama, imali smo priliku upoznati prednosti i nedostatke, svjetle i tamne strane edukativnog i aktivističkog rada u nevladinim organizacijama.

Svakodnevno svjedočimo vrijednostima kojima udruge i neformalne inicijative doprinose razvoju civilnog društva, kako pomažu u uspostavljanju zajednica, upotpunjuju obrazovni sustav i  pružaju podršku potrebitima.

Također znamo za troškove takvog rada i predanost edukatora_ica i aktivista_kinja. Nadamo se da će naš projekt doprinijeti stvaranju sigurnijih i boljih radnih uvjeta u trećem sektoru, kao i razvoju suradnje između nevladinih organizacija diljem Europe.

U sklopu projekta u Hrvatskoj, Poljskoj i Sloveniji provodimo kvalitativno istraživanje koje će detaljno objasniti uzroke problema, njegove razmjere i učinke – kako za pojedinca tako i za organizaciju. Istraživanje će se provoditi u organizacijama civilnog društva koja daju podršku diskriminiranim skupinama: ženama, LGBTQ + osobama, osobama s invaliditetom, starijim osobama kao i izbjeglicama i migrantima. Promatrat ćemo rad u tim organizacijama – razgovarat ćemo s voditeljima, zaposlenicima i volonterima o njihovom iskustvu. Upoznat ćemo njihova stajališta, percipirane prijetnje i dobru praksu.

Pozivamo stručnjake: NVO aktiviste, psihologe, psihijatre, psihoterapeute, odvjetnike na  suradnju u našim aktivnostima kako bi se kontekst sindroma sagorijevanja u nevladinim organizacijama prikazao što potpunije. Ova faza projekta bit će sažeta u istraživačkom izvješću koje uspoređuje situaciju u tri navedene zemlje, a koje ćemo objaviti u srpnju 2020. godine.

Nakon dovršetka istraživačkog dijela, nastavit ćemo sa stvaranjem inovativne internetske platforme koja će prikupiti znanje o sagorijevanju i predstaviti korisne metode za prepoznavanje i rješavanje problema.

Predstavit ćemo upitnik za (samo)procjenu razine sagorijevanja u nevladinim organizacijama i alate za sprečavanje i suzbijanje pojave, poput preporuka, uputa, nadahnuća za zaposlenike i organizacije, dobre prakse, scenarija radionica za sprječavanje sagorijevanja, svjedočenja ljudi koji su imali slična iskustva u prošlosti. Planiramo lansirati platformu na ljeto 2021. godine, nakon toga krećemo sa diseminacijska događanjima te ćemo održati nacionalne konferencije na temu burnouta, a planirani kraj provedbe projekta je travanj 2022.

Kontakt osoba za Hrvatsku: Gabrijela Ivanov
E-mail: gabe <at> voxfeminae.net


PROJEKTNE AKTIVNOSTI i vijesti vezane uz burnout