Saudijska Arabija dopustila ženama da voze

Saudijski kralj Salman donio je uredbu po kojoj će ženama biti omogućeno da voze automobile, čime Saudijska Arabija prestaje biti jedina zemlja na svijetu u kojoj je to zabranjeno.

U uredbi stoji da mjera mora biti "u skladu s nužnim šerijatskim standardima", no bez detaljnijeg obrazloženja što će to u praksi značiti, odnosno hoće li postojati kakva ograničenja.

Kralj je naložio ministarskom povjerenstvu da u roku od 30 dana predloži kako implementirati ovu mjeru do lipnja 2018.

Upitan koja će biti minimalna dob u kojoj žene mogu početi voziti, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Mansour al-Turki rekao je: "Osamnaest godina je dob u kojoj bilo koja osoba može dobiti vozačku dozvolu i voziti automobil u Saudijskoj Arabiji."

Stručnjaci za ljudska prava pri UN-u pozdravili su odluku kao veliki korak prema autonomiji i neovisnosti žena, no napomenuli su da treba osigurati veću rodnu ravnopravnost i u drugim područjima. "Pozivamo vladu da ukine sve druge diskriminatorne zakone," reklo je dvoje stručnjaka u zajedničkoj izjavi.

"Ako joj je doista stalo do unaprijeđenja ženskih prava i ekonomske reforme, Saudijska Arabija mora se ozbiljno pozabaviti ostvarenjem pristupa ljudskim pravima žena," rekli su Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za siromaštvo, i Kamala Chandrakirana, voditeljica UN-ove radne skupine o diskriminaciji žena.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova dodali su da će ukidanje zabrane dovesti do smanjenja sudara u ovoj zemlji, koja je među vodećima u svijetu po smrtnosti u prometu - oko 20 Saudijaca pogiba svakog dana u prometnim nesrećama. Vlada planira smanjiti tu brojku za jednu četvrtinu kao dio svoje strategije Vizija 2030.

"Žene koje voze automobile transformirati će sigurnost u prometu u edukativnu praksu, što će smanjiti ljudske i ekonomske gubitke uzrokovane nesrećama," izjavio je princ Abdulaziz bin Saud bin Nayef.
 
Uredba bi trebala promijeniti živote više od 10 milijuna odraslih žena, uključujući strankinje, u Saudijskoj Arabiji. No, zbog konzervativne tradicije ženama će vjerojatno trebati godine da postanu ravnopravne sudionice u prometu. CNCB...
 
Zadnja izmjena: 29-09-2017 @ 22:14