Poziv za zbornik 'Ekofeminizam: Između zelenih i ženskih studija'

Uredništvo zbornika radnog naslova 'Ekofeminizam: Između zelenih i ženskih studija' objavilo je poziv kojemu je cilj okupiti ideje, stavove, promišljanja i istraživanja na temu ekofeminizma u Hrvatskoj, ali i u regionalnom i međunarodnom kontekstu. Rok za prijavu sažetaka je 15. prosinca 2017. godine, a rok za prijavu radova je 1. veljače 2018. godine.

Forma je prilično slobodna, pa Vas pozivamo da se izrazite pisanom riječi (znanstveni i stručni radovi, eseji, prikazi, intervjui, obavijesti, kritike, recenzije, polemike itd.), likovnim ostvarenjem (crtež, slika, strip itd.), fotografijom ili multimedijskim ostvarenjem.

Zbornik nužno ne zahtijeva znanstveni pristup ekofeminizmu, već želi uključiti sve zainteresirane akterice i aktere za ekofeminizam/ekofeminizme, počevši od teorijskih i akademskih radova preko promišljanja i intervjua pa do umjetničkih ostvaraja. Broj radova nije ograničen kao ni sama forma. Rok za dostavu radova je 1. veljače 2018., a planirana promocija digitalnog zbornika je sredina travnja. Moguće teme koje bi uredništvo voljelo obraditi, ne isključujući i sve druge teme koje se u manjoj ili većoj mjeri bave ekofeminizmom:

- Odnos ekofeminizma i feminizma te ekofemizma i ekologizma
- Počeci ekofeminizma; historijski kontekst ekofeminizma; ključne knjige i zbornici radova
- Vlastita iskustva i stavovi te promišljanja o sadašnjosti i budućnosti ekofeminizma
- Ekofeminizam i ekokriticizam (kritika kulture i umjetnosti)
- Ekofeminizam i kritička animalistika (odnos prema životinjama, tvornice mesa i mlijeka, vegetarijanstvo i veganstvo, frutizam, globalno zatopljenje itd.): animalistički ekofeminizam, vegetarijanski/veganski ekofeminizam
- Ekofeminizam u kontekstu migranata, azilanata, izbjeglica i prognanika
- Ekofeminizam i turizam (kuharstvo, slastičarstvo, hoteljerstvo)
- Ekofemenizam u umjetnosti
- Ekofeminizam u obrazovanju i odgojnim znanostima, uključujući rodne i ženske studije, kulturalne i mirovne studije
- Ekofeminizam u prirodnim i tehničkim znanostima
- Epistemološki kontekst ekofeminizma: ekofeministička teorija i praksa
- Pravni kontekst ekofeminizma itd.

Za sve upite javite se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uredništvo zbornika potpisuju:
- Karmen Ratković, mr.phil., udruga Mali korak i udruga Kreativnost učenje logika (KUL) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Goran Đurđević, mag. hist et archaeol., doktorand Sveučilišta u Zadru i predsjednik udruge Kreativnost učenje logika (KUL)Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Doc.dr.sc. Suzana Marjanić, znanstvena savjetnica, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijave i sažetke potrebno je poslati do 15. prosinca 2017. godine.

 

Zadnja izmjena: 12-11-2017 @ 10:15