Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo

Hrvatski PEN centar raspisao je natječaj za dodjelu godišnje nagrade Višnja Machiedo koja se od 2013. dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj. Prijavljeni radovi trebaju biti objavljeni u razdoblju od 15. prosinca 2015. do 15. prosinca 2016. godine. Rok za prijavu je 31. siječnja 2017. godine. 

Prijedloge za dodjelu nagrade mogu podnositi građani i građanke Republike Hrvatske, javni i drugi djelatnici/e u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj.

Animafest i MSU raspisali natječaj za medijsku fasadu

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti (MSU) raspisao je otvoreni poziv za site-specific radove koji će se uoči i tijekom ovogodišnjeg Animafesta, od 23. svibnja do 10. lipnja, prikazivati na medijskoj fasadi zagrebačkog muzeja. Natječaj je otvoren do 22. ožujka 2017. godine.

Riječ je o nastavku uspješne suradnje Animafesta i MSU-a, u okviru koje se od 2012. na natječaju odabiru trokanalni site-specific animirani radovi u trajanju do deset minuta, za program Animation goes MSU.

SOLIDARNA raspisala natječaj za dodjelu financijskih potpora

Zaklada SOLIDARNA raspisala je svoj prvi natječaj 'Drugotna na sav glas!' za dodjelu malih financijskih potpora građanskim inicijativama i udrugama širom Hrvatske koje se u svojim sredinama zalažu za pravo na život bez nasilja, za rodnu ravnopravnost, za pravo na vlastite rodne identitete, za pravo na obrazovanje bez predrasuda, za pravednu podjelu kućanskih obaveza, za političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost, javno djelovanje i slobodu rodnog izražavanja svih osoba. Natječaj je otvoren do 27. siječnja 2017.

Ukupan fond ovog prvog natječaja iznosi 60.000,00 kn, koliko je SOLIDARNA uspjela prikupiti od građanki i građana te poslovnih subjekata unutar mjesec dana kampanje 'Drugotna na sav glas!'.

Natječaj književne nagrade 'Sedmica & Kritična masa'

Elektronički književni časopis Kritična masa raspisao je natječaj književne nagrade 'Sedmica & Kritična Masa' za 2017. godinu, namijenjen mladim piscima i spisateljicama (do 35 godina). Rok za prijavu je 31. siječnja 2017. godine.

U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča), kao i odlomci iz većih proza (roman, novela). Pravo sudjelovanja imaju autorice i autori rođeni od 1982. godine nadalje.

Rezidencijalni boravak u Luxemburgu za vizualne umjetnike/ce iz EU

Natječaj Instituta Europske investicijske banke za program Artist's Development, na temu The Imprint of Man – Representing the Anthropocene otvoren je vizualnim umjetnicima i umjetnicama do 35 godina starosti iz zemalja članica Europske unije. Prijave se zaprimaju do 31. siječnja 2017. godine.

Institut će pokriti putne troškove, umjetnici/e će primiti stipendiju u iznosu od 100 eura po danu te će im biti osiguran životni i radni prostor. Na kraju rezidencijalnog boravka, umjetnici/e će primiti 1500 eura svaki/a, ukoliko produciraju umjetnički rad. Rezidencijalni boravak trajat će tijekom lipnja 2017. godine.

Zadruga za etično financiranje traži asistenta/icu komunikacije

Zadruga za etično financiranje otvorila je natječaj za asistenta/icu u odjelu komunikacija, odnosno stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. 

Pridruži se timu Zadruge za etično financiranje i postani dio tima koji osniva prvu etičnu banku u Hrvatskoj! Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova/ica, fizičkih i pravnih osoba. Radi se o transparentnoj, demokratskoj i solidarnoj financijskoj instituciji čiji su primarni ciljevi razvoj društva i dobrobit zajednice te koja svojim članovima/cama osigurava najpovoljnije uvjete financiranja i kontinuiranu savjetodavnu podršku u poslovanju.

Poziv za tekstove: Prave žene to ne rade (na taj način)

Fanzin Ženska Glavo ususret novoj godini raspisao je natječaj za tekstove koje će krajem siječnja objaviti na svojoj internetskoj stranici. Tema natječaja su ograničenja s kojima se žena susreću u svakodnevnom životu, a svoje tekstove možete prijaviti tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine.

Tema natječaja su ograničenja —, odnosno vaša osobna iskustva i razmišljanja o tome na koji način društveno prihvatljive ideje 'adekvatnog ženskog ponašanja' sputavaju i ograničavaju vaš razvoj i vaše shvaćanje sebe samih. Što za vas znači biti žensko vs što to znači za društvo u kojem ste odrasle i u kojem živite.

Otvoren natječaj za mlade za najbolji scenarij za kratki film na temu seksualnosti

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje otvorio je natječaj na kojemu poziva mlade da dostave svoje originalne scenarije na temu seksualnosti odgovornog seksualnog ponašanja i reproduktivnih prava. Na temelju najboljeg scenarije bit će snimljen kratki edukativni film u trajanju od oko 2 minute. Natječaj je otvoren do 1. veljače 2017. godine, a namijenjen je prevenstveno srednjoškolcima i srednjoškolkama.

Natječaj je dio kampanje 'Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više' koju provodi CESI – Centar za edukaciju savjetovanje i istraživanje,  a cilj je putem društvenih mreža i direktnim akcijama informirati mlade i potaknuti promišljanje o pitanjima vezanim uz seksualnost, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje.

Prijavi se na književni natječaj 'Klimatska fikcija'

Zelena akcija/Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa) raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra Cli-fi, klimatske fikcije. Natječaj je otvoren do 5. veljače 2017. godine u ponoć.

U zadnje vrijeme nam svima postupno postaje jasno da scenariji 'kraja svijeta', iznenadnih globalnih katastrofa i sveopće kataklizme koje radikalno mijenjaju narav budućnosti nisu više samo holivudski klišeji, već znanstveno utemeljena činjenica. Iz dana u dan sve više stručnih studija svijetu daju do znanja da globalna temperatura raste, od čega najnovija obznanjuje da bi njezin porast do 2100. godine mogao biti negdje između 4.7 °C do 7.3 °C, što bi za planet i sve njegove podstanare bilo pogubno.

Otvoren poziv za sudjelovanje u edukativnom programu za izvedbene umjetnosti

Otvorene su prijave za PAP Performing arts program, edukativni program za izvedbene umjetnosti pri Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu u sezoni 2016/2017. U sklopu programa bit će održan program Fizičkog kazališta, program Glasa i tijela, program Company class te program Razgibaj me nježno. Prijave traju do kraja listopada, a prvi probni sat je besplatan.

Fizičko kazalište, voditelj: Žak Valenta

Piši, Bona!

Bona je nova feministička platforma u BiH i ti možeš biti nje. Bona se sastoji se od štampanog tromjesečnika u kojem će se objavljivati feministička teorija i umjetnički radovi, te web stranice gdje će se bilježiti osobna iskustva i pisati kritike medijskog sadržaja i političkih događanja.

"Cilj nam je stvoriti prostor u kojem bi nova generacija feministkinja mogla (re)definisati feministički diskurs u regionu, raskrinkavati strukture opresije i objelodaniti kolektivnu prirodu naših svakodnevnih borbi. Želimo graditi solidarnost i boriti se protiv opće depolitizacije feminizma. Samokritika će biti ključni dio naše misije: preispitivanje samih sebe, koliko i dominantnih diskursa na polju političke ekonomije, feminizma i queer teorije. Tekstovi u Boni neće biti isključivo akademski, već autorkama želimo dati priliku da se izraze u formama koje su im najprisnije - od formalnih, ličnih i fotoeseja, preko istraživačkog novinarstva, do kritike, proze, poezije i vizuelne umjetnosti. Želimo ohrabriti nove načine feminističkog razmišljanja i izražavanja, podići nivo feminističkog diskursa u BiH, ali i preispitati ulogu samog feminizma u održavanju i osnaživanju postojećih struktura moći.", stoji u pozivu.

Subscribe to this RSS feed