Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Društveno angažirane i nagrađivane redateljice 25. Animafesta

Animafest, koji ove godine traje u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol od 9. do 14. lipnja, donijeti će više od 300 kratkometražnih i dugometražnih filmova.

U šest natjecateljskih programa, festival će tako ponuditi uvid u najnovije trendove, stilove i umjetnička istraživanja suvremene animacije. Između brojnih ostvarenja koje vrijedi pogledati, izdvajamo radove nekoliko autorica.

Maryam Kashkoolinia

Maryam Kashkoolinia diplomirala je grafiku i magistrirala animaciju, a prepoznatljiva je po društveno angažiranim temama. Njezin prvi film, ‘In Memory...’ (2005), kratki animirani film o preživjelima velikog potresa u Bamu, nagrađen je na brojnim iranskim festivalima. Na Animafest dolazi sa filmom ‘That’s Mine!’ (u glavnoj natjecateljskoj konkurenciji) i filmom ‘Tunnel’.

Sarah Saidan

Još jedna iranska autorica u glavnom natjecateljskom programu je Sarah Saidan s filmom 'Zastavice na plaži' ('Beach Flags'). Saidan od 2009. živi i radi u Francuskoj gdje je upisala školu filmske animacije, a do sada je režirala četiri kratkometražna animirana filma.

'Zastavice na plaži' interesantan je pogled na status žena u Iranu, počevši od restrikcija kroz koje djevojke prolaze kako bi postale članice spasilačkog tima, ali i prekrasna priča coming of age žanra.

Yumi Joung

Yumi Joung studirala je likovnu umjetnost na Sveučilištu Kookmin i režiju u animaciji na Korejskoj akademiji filmskih umjetnosti. Njezin diplomski kratki animirani film, ‘My Small Doll House’, prikazan je u konkurenciji u Hirošimi i na brojnim drugim međunarodnim filmskim festivalima. ‘DUST KID’ (2009) prikazan je u Cannesu te na 50 drugih međunarodnih filmskih festivala, a osvojio je više od 10 međunarodnih nagrada. Osim filmova, autorica je i dvije slikovnice.

Ove godine na Animafestu ponovno imamo priliku vidjeti njen animirani film ‘Ljubavne igre’ (‘Love games’) koji je prošle godine osvojio Grand Prix festivala. U svom obrazloženju odluke, žiri je tada posebno istaknuo njenu vještinu objedinjenja dubokih emocija, mira, pozicije ritma te jednostavan dizajn priče koji subverzivno prikazuje dječju igru kao metaforu za pravila intimnih odnosa odraslih.

Na ovogodišnjem Animafestu u sklopu Animafest Pro segmenta sudjelovati će i Gerta Xhelo, TED-Ed producentica koja će približiti posjetiteljima panela inovativne pristupe edukacije, te proći kroz njihov jedinstven proces kuracije sadržaja i umjetnika. Osim predstavljanja TED-Ed projekta, cilj je predavanja otvoriti mogućnost suradnje s novim studijima i animatorima/cama.

Hrvatske animatorice na Animafestu

U studentskom međunarodnom natjecateljskom programu zastupljene su dvije hrvatske autorice, Tea Stražičić sa svojom psihodeličnom fantazijom o pandama, ‘Arkadijska febra’, i Jelena Oroz s ‘Vučjim igrama’, filmom koji nam prikazuje što mali vukovi rade kad mame i tate nema kod kuće.

Crtani film ‘Razgovor’ Ane Horvat priča inteligentnu i dojmljivu priču o usamljenosti u suvremenom svijetu brzine i fokusa na izvršavanje rutinskih životnih zadaća.

Lutka-film ‘The Vast Landscape – Porcelain Stories’ uvodi gledatelja u svijet starinskih interijera i zanimljivih antikviteta uz sveprisutni osjećaj vremenitosti prostora gdje obitavaju protagonisti filma. Rad je to multimedijske umjetnice Lee Vidaković.

U hrvatskoj konkurenciji zastupljen je i dječji film ‘Ježevom školom’ Ivane Guljašević. Mješavinu različitih tehnika u snolikoj fantaziji pokazati će Dea Jagić u ‘Probudi me’.

Zadnja izmjena: 15-10-2015 @ 12:54