68. u Rijeci i svijetu

Od 23. do 25. svibnja, u Rijeci će se obilježiti 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine, koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti. Događaj ''`68. u Rijeci i svijetu'', koji zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije, Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i Europe, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

PROGRAM:

Srijeda, 23.5. OKC Palach >
19:00h // Izložba ''Bunt: `68. u Rijeci i svijetu''
20:00h // Panel ''1968.: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?''
22:00h // Ritam revolucije by Radio Roža

Četvrtak, 24.5. OKC Palach >
18:30h // projekcija filma ''Plenumovie''
20:00h // tribina ''Riječki otpor: Blokada 2009.''
22:00h // `86. by Mile Hund

Petak, 25.5. Filozofski fakultet, F-006 >
14:00h // predavanje Sylvaina Lazarusa ''Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.''

Događaj započinje u srijedu, 23. svibnja u 19h, kada će se otvoriti vrata Galerije SKC (u sklopu kultnog kluba Palach) i predstaviti izložba ''Bunt: `68. u Rijeci i svijetu''. Izložba povezuje priču snažnih političkih prosvjeda iz svibnja 1968. s recentnijim studentskim pokretima i umjetničkim praksama koje pozivaju na promišljanje sadašnjice i njenih problema. Na izložbi će biti izloženi arhivski materijali (članci iz Novog lista i zapisnici sa studentskih skupština) koji su te godine pratili događaje u Zagrebu i Rijeci, autentične fotografije Riječana u Čehoslovačkoj 1968. iz privatne arhive riječkog publicista Velida Đekića, kratki dokumentarci koji prikazuju aktualne studentske otpore na sveučilištima u svijetu te izbor studentskih umjetničkih radova. Istoga dana u 20h, otvaraju se vrata kluba OKC Palach, u kojem će se održati panel rasprava ''1968.: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?'', na kojoj sudjeluju redatelj Rajko Grlić, povjesničar Hrvoje Klasić, novinar Neven Šantić i istraživač Bruno Vignjević. Nakon rasprave će uslijediti glazbeni program ''Ritam revolucije by Radio Roža''.

U četvrtak, 24. svibnja u 18:30h, u klubu OKC Palach organizirana je projekcija filma Plenumovie. Riječ je o filmu Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić u produkciji Filmaktiva, koji ističe problem politike obrazovanja u širem smislu, refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. Ispreplićući arhivske snimke i razmišljanja protagonista s odmakom od četiri godine, film prati sudionike blokade koji se prisjećaju iste i daju potpuniju sliku o tadašnjim zbivanjima, kreirajući dijalog kroz vrijeme. Nakon projekcije, od 20h na istom mjestu započinje velika tribina ''Riječki otpor: Blokada 2009.'', na kojoj će sudjelovati Zorana Jančić, Bruna Nedoklan, Ivana Kljajić i Renato Stanković, uz niz drugih sudionika i sudionica spomenute blokade te drugih gostiju. Nakon tribine će uslijediti glazbeni program ''`86. by Mile Hund''.

Konačno, u petak 25. svibnja, Filozofski fakultet (dvorana F-006) će ugostiti poznatog francuskog sociologa i mislioca politike, Sylvaina Lazarusa, koji dolazi održati predavanje ''Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.''. Lazarus će se u riječkom predavanju osvrnuti na situaciju koja je 1968. zatekla francuske radnike i tvornice, govorit će o naslijeđu `68. i o tome koliko je uopće moguće donositi zaključke o političkim iskustvima te revolucionarne godine. Predavanje će moderirati prof. Ozren Pupovac, a odvijat će se uz simultano prevođenje Lee Kovács s francuskog na hrvatski jezik.

Ulaz je slobodan!

Zadnja izmjena: 19-05-2018 @ 15:10