Radnice u gladovanju u ZKM-u

Predstava „Radnice u gladovanju“, nastala po tekstu Gorana Ferčeca u režiji Olje Lozice, na programu je Zagrebačkog kazališta mladih u subotu, nedjelju  i utorak, 23., 24. i 26. rujna, a u povodu rujanskog obilježavanja trogodišnjice strajka glađu radnica Kamenskog.

Spomenutim štrajkom hrabre radnice borile su se za svoja radna mjesta, dok je njihova borba postala simbol borbe za radnička prava. Čak 19 radnica devet je dana štrajkalo glađu kako bi dobile zaostale plaće, a istovremeno su radile za istu tvornicu. Bilo im je iznimno teško. Ali, nisu se predavale.  

Radnice u gladovanju tematiziraju štrajk glađu radnica tekstilne industrije Kamensko, koji u Ferčecovoj postbrechtovskoj obradi postaje temelj svevremenskoj priči o borbi dobra i zla. U želji da se svakodnevna, u kolektivnoj memoriji već izblijedjela priča uzdigne na univerzalni nivo, pisac osmišlja strukturu po uzoru na Bachovu Muku po Mateju, s ključnom strukturalnom razlikom: umjesto muke pojedinca, Ferčec opisuje muku kolektiva, stvarajući tako istinski dokument vremena u kojem su takve grupne pasije svakodnevna žalosna pojava.

U želji da takvo dramsko pismo, prožeto implicitnom glazbom, na scenu postavi u punom sjaju, redateljica Olja Lozica i njezin autorski tim, predvođen skladateljicom Katarinom Ranković, posebnu pažnju posvećuju upravo održavanju fragilne ravnoteže između društvene odgovornosti koju nameće tema, te scenskog potencijala Ferčecovog virtuoznog dramskog stila. U predstavi glume: Hrvojka Begović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Marica Vidušić, Petar Leventić, Danijel Ljuboja,Maro Martinović, Adrian Pezdirc i Damir Šaban. Dramaturg je Matko Botić, skladateljica Katarina Ranković, scenograf Stefano Katunar i kostimografkinja Doris Kristić.

Više informacija o predstavi i ulaznicama pronađite ovdje.

Trailer za predstavu pogledajte ovdje:

Zadnja izmjena: 22-09-2017 @ 14:48