4. trijenale autoportreta u Galeriji Prica u Samoboru

U utorak, 5. rujna 2017. u 20h u Galeriji Prica u Samoboru otvara se izložba 4. trijenale autoportreta - "Pojam o sebi". Na 4. trijenale autoportreta pristiglo je 190 prijava iz Hrvatske i regije, te je odabrano ukupno 75 autora, među kojima i neke od bivših i sadašnjih članica Vox Feminae Info baze.

Trijenale autoportreta je žirirana izložba posvećena motivu autoprotreta koja okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske i regije, a temelji se na Zbirci Lukin koja broji preko 2000 umjetničkih djela od kojih je većina autoportreta i to najznačajnijih hrvatskih umjetnika kao što su: Ivo Dulčić, Ivo Friščić, Ivo Šebalj, Ljubo Ivančić, Nives Kavurić-Kurtović, Branko Ružić, Đuro Seder, Zlatko Kauzlarić-Atač, Ivan Kožarić, Zlatko Keser, Julije Knifer, Miroslav Šutej, Vanja Radauš, Mladen Stilinović, Slavko Šohaj, Josip Vaništa i mnogi drugi. Na izložbi će iz Zbirke Lukin biti predstavljeni autoportreti naših velikih hrvatskih umjetnica Nives Kavurić-Kurtović, Melite Bošnjak i Anke Krizmanić.

POJAM O SEBI

"Netko je jednom rekao kako je spoznaja sebe početak mudrosti. Spoznati sebe te oblikovati pojam o sebi pomoću vlastitih misli i vjerovanja zahtijeva direktno okretanje k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van. Riječ je o najintimnijim spoznajama do kojih možemo dospjeti ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja.

Četvrti trijenale autoportreta povezivanjem teorije svijesti o sebi s likovnom interpretacijom samoga sebe stavlja naglasak na sadržajni aspekt autoportreta koji ne ograničuje likovnu interpretaciju teme, već potiče na slojevito promišljanje. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena.

U aktualnom vremenu obilježenom dinamičnim promjenama autoportret je vrlo često odraz aktualnih promišljanja ili psihičkih stanja autora. Dok se radovi Karle Čurčinski i Lucije Pavlišinove bave emocionalnim stanjima proživljenoga iskustva, kolažni rad Maruše Štibelj predstavlja vječnu potragu za identitetom, tj. mentalno putovanje fizičkoga rasta, zrelosti i integracije ideje o nama i drugima. Istovremeno, Antonija Cesarec akcentuira dilemu kojim pravcem krenuti na razmeđi životnih putova. Nevenka Miklenić pak životnu potragu definira preko fotografskoga medija unutar kojega simbolički interpretira međuzavisnost svake promjene, koja neminovno podrazumijeva nestajanje starih uvjerenja, misli i osjećaja da bi se oslobodilo mjesto za nova iskustva i znanja." (Sonja Švec Španjol)

Nositelj i organizator izložbe: Galerija Prica, POU Samobor

Autorica koncepcije i kustosica izložbe:  Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

Izložba je otvorena do 8. listopada 2017.

 

Zadnja izmjena: 04-09-2017 @ 09:16