Renomirane fotografkinje i fotografi na 9. izdanju festivala Organ Vida

Tanya Houghton, "A Migrant's Tale" Tanya Houghton, "A Migrant's Tale"

Deveto izdanje međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, koji okuplja suvremene domaće i međunarodne umjetnike s ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, održat će se od 6. do 20. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, glavnom ovogodišnjem partneru, te na desetak drugih lokacija u Zagrebu.

Organizatorice žele bogatim i raznolikim programom potaknuti kritičko promišljanje i razgovore o ključnim društvenim, političkim i osobnim pitanjima koja se mogu komunicirati kroz medij fotografije.

"Suvremena umjetnost stremi povratku u društvo i svakodnevicu, želeći postati jedan od aktivnih dionika pozitivnih društvenih promjena. Tako umjetnici i umjetnički kolektivi biraju i problematiziraju goruće probleme i urgentne situacije koje muče kako pojedinca, tako i društvo u cjelini. Održivi razvoj, klimatske promjene, rasap tradicionalnih vrijednosti, odnosi prema Drugom i drugačijem… Sve navedene teme dio su pojma aktivnog građana/građanke," objasnila je Leila Topić, kustosica izložbe Novi građani, na kojoj će biti predstavljeni finalisti natječaja.

Osim izložbenog, festival uključuje i edukativni, diskurzivni i filmski program unutar kojih se odvijaju konferencija, radionice, razgovori s umjetnicima, pregledi portfelja, predavanja, filmske projekcije i još mnogo toga.

Dragana Jurišić

Glavna novost ovogodišnjeg festivala je dodjela nagrade za hrvatske fotografe/kinje koja nosi ime po prerano preminuloj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin, koja je u svom radu posebnu pozornost davala fotografiji i realizirala niz velikih fotografskih retrospektiva. 

Diskurzivni program objedinjen u jednodnevnoj međunarodnoj konferenciji Izvan dokumentarnog koja se tematski naslanja na središnji poziv umjetnicima Novi građani. Konferencija je na rasporedu 9. rujna u MSU-u, a u programu vas očekuju zanimljiva predavanja brojnih umjetnika, kustosa i teoretičara.

Cjelokupni program i raspored možete pronaći na službenoj stranici festivala i Facebook stranici eventa, a mi u nastavku ističemo nekoliko zanimljivih autorica koje izlažu na festivalu.

Od promocija knjiga, preporučujemo predstavljanje nove knjige Ane Opalić pod nazivom Brsalje, koje se održava u Booksi 8. rujna s početkom u 19 sati, te predstavljanje knjige O njoj autorice Jelene Blagović Pavičić, koje će se održati 5. rujna u 20:30 u Muzeju za umjetnost i obrt.

Od finalistica koje izlažu na izložbi Novi građani pažnju su nam privukle dvije fotografkinje. Annalisa Natali Murri u seriji Snijeg i cvijet tematizira val migracija između 1960-ih i 1990-ih, kada su brojne žene iz Sovjetskog Saveza emigrirale na Kubu u potrazi za ljubavlju i brakom.

Alexandra Pollina u radu Maske, mitovi i subjekti prikazuje pripadnike i pripadnice manjina koji su rođeni i odrasli u Njemačkoj. Koristeći klišejizirane folklorne elemente, Pollina se poigrava stereotipima, ukazujući na društveni jaz i egzotizaciju stranaca.

Annalisa Natali Murri

Alexandra Pollina

Iz selekcije pohvaljenih radova koji nisu ušli u uži izbor, ali će biti predstavljeni na izložbi, također ističemo dvije autorice.

Alana Holmberg u radu Resist Laughter donosi portrete Turkinja, potaknuta otporom žena izazvanog izjavom zamjenika turskog premijera da se žene ne bi trebale smijati u javnosti. Na društvenim mrežama ubrzo su žene počele objavljivati slike sebe kako se smiju, koristeći hashtag #direnkahkaha (oduprijeti, smijeh).

Amelie Landry pak donosi "socijalnu geografiju prostora seksualnosti između muškaraca", fotografirajući štajge – mjesta koja su istovremeno vidljiva i nevidljiva u tkivu grada – i njihovo postepeno pomicanje iz centra prema industrijskim zonama, autocestama, šumama…

Alana Holmberg

Amelie Landry

Od samostalnih izložbi svakako vrijedi pogledati onu Dane Lixenberg, svjetski poznate fotografkinje i članice žirija na natječaju, koja u Zagrebu predstavlja svoj nagrađivani projekt Imperial Courts u kojem je kroz period od 20 godina dokumentirala promjene u maloj urbanoj zajednici u jugozapadnom dijelu Los Angelesa. S Danom će se 7. rujna u 18h u Galeriji Forum održati i razgovor i potpisivanje knjige.

Zanimljiva je i izložba YU: Izgubljena zemlja Dragane Jurišić, samoprozvane jugoslavenske fotografkinje koja živi u Irskoj. Projekt se bazira na putopisu Rebecce West Crno jagnje i sivi soko iz 1941. godine i predstavlja Draganinu potragu za domovinom koja više ne postoji.

Konačno, preporučujemo da pogledate izložbu Na neodređeno Katrin Koenning, također članice žirija, čiji rad problematizira stvarne i zamišljene granice, iskustvo izbjeglištva iz domovine i kontinuirani proces ponovnog smještanja.

Dana Lixenberg

Zadnja izmjena: 30-08-2017 @ 14:58