Fabric8: Slow fashion/Na rubu

U petak, 1. rujna, u 19 sati, u Galeriji AŽ (Žitnjak 53) održat će se otvorenje izložbe 'Slow fashion/Na rubu' studentske zadruge Fabric8. Izložba je otvorena do 10. rujna 2017. 

'Slow Fashion / Na rubu' izložba je prve zadruge studenata Fabric8 co-op čiji temat je ukazivanje na problematiku kapitalističke hiperprodukcije tekstilne industrije i izrabljivačkih praksi modnih korporacija kroz vlastite pozitivne prakse zadružnog djelovanja u izradi i dizajnu 'slow fashion' odjeće koja se nudi kao jedina održiva alternativa naspram štetne suvremene hiperprodukcije high-street brandova. Izložba, koncipirana kao show-room modnih kolekcija i dizajnerskih produkata zadruge Fabric8 co-op, publici predstavlja radove članova/ica zadruge koji su u izradi slijedili postulate 'slow fashion' pokreta koji uključuju metode poput upcycling tekstila i uporabu tekstila imajući na umu dugotrajnost i visoku kvalitetu odjevnih komada.

Uz navedeno, na izložbi predstavljaju se radovi članova/ica kroz metodologiju 'slow fashion' pokreta, kritizira se modus operandi profitera iz modnih korporacija i same kapitalističke proizvodnje, govori se o inkluzivnom dizajnu i interdisciplinarnoj suradnji s drugim umjetnicima/ama te o bitnosti marginaliziranih skupina i periferije prostora kao važne geografske pozicije u gradu iz koje se iščitava historijat borbe eksploatiranih tekstilnih radnica/ka koje/i žive na rubnim prostorima grada.

Na izložbi sudjeluju članovi/ice Fabric8 co-op Janja Bedić, Dominik Brandibur, Helena Drkelić, Antonia Jakšić Dorotić, Vladimira Pavlović, Mihaela Plantak, Denis Ristivojević, Tina Spahija, Josipa Ščapec i Josipa Vurnek te vanjske suradnice za fotografiju Alma Štrkljević, Marija Veldić i Anđela Vidić. Tekst potpisuje Leopold Rupnik, kustos izložbe.

Fabric8 je prva studentska zadruga osnovana u Hrvatskoj, te je ujedno inovativna multidisciplinarna tvrtka, kao i platforma u sklopu koje studenti i studentice mogu otkrivati tajne poduzetničkog zanata.

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici eventa.
Zadnja izmjena: 28-08-2017 @ 14:53