Europska lezbijska* konferencija u Beču

Od 6. do 8. listopada 2017. u Beču održava se Europska lezbijska* konferencija, čiji je cilj stvoriti akademski/umjetnički/književni prostor u kojem se lezbijke mogu izražavati bez straha da će se susresti s ignoriranjem ili diskriminacijom.

Ova konferencija predstavlja prvi korak u dugo očekivanoj i potrebnoj izgradnji snažnog lezbijskog* pokreta u Europi koji će okupiti organizacijski odbor sastavljen na inkulzivan i reprezentativan način kako bi svi glasovi bili zastupljeni.

"Naš cilj je održati inkluzivnu Europsku lezbijsku* konferenciju. Inzistiramo na terminu "lezbijska" konferencija unatoč tome što smo svjesne da, baš poput bilo koje druge etikete ili kategorije, on ne može obuhvatiti raznolikost naših zajednica te da se neki/e možda neće složiti s njenom upotrebom. Međutim, korištenje riječi "lezbijska" dio je naše političke borbe za vidljivost, osnaživanje i reprezentaciju. Svi koji osjećaju da imaju poveznicu s tim terminom pozvani su da dođu i priključe se dijalogu. Asterisk koristimo kako bismo potaknule širi spektar ljudi da nam se pridruže - no istovremeno promičemo korištenje termina "lezbijski*" budući da je i dalje potrebna velika politička i kulturna borba za lezbijsku vidljivost i osnaživanje," objasnile su organizatorice.

Neke od tema o kojima će se raspravljati na konferenciji su: lezbijska povijest, produkcija i diseminacija lezbijske kulture, ravnopravnost lezbijki na radnom mjestu, europske politike, digitalni aktivizam i podaci o lezbijkama, fizičko i mentalno zdravlje lezbijki, sport - prostor osnaživanja ili opresije za manjine, lezbofobija i translezbofobija, starenje i izgradnja međugeneracijske solidarnosti, lezbijke u novinarstvu, itd.

Detaljan program možete pronaći ovdje.

Misija ELC-a jest:

  • raspraviti o specifičnim potrebama i izazovima s kojima se susreću lezbijke* u zajednici i društvu;
  • razmijeniti znanja i iskustva među lezbijki* diljem Europe i omogućiti prostor za umrežavanje i suradnju;
  • fokusirati se na osobnu dobrobit lezbijki*;
  • proširiti sve oblike vidljivosti lezbijki* u Europi;
  • osnažiti sve podzastupljene skupine unutar lezbijske* zajednice;
  • odrediti dugoročni plan za jačanje položaja lezbijki* kao skupine i kao pojedinki u europskim društvima;
  • doprinijeti širim društvenim promjenama u Europi dijeljenjem feminističkih lezbijskih iskustava.
 
Ulaznicu za konferenciju možete nabaviti ovdje.

 

Zadnja izmjena: 30-08-2017 @ 11:14