Peti Festival svjetske književnosti

Početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene! Peti Festival svjetske književnosti održat će se od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu, a u fokusu ovogodišnjeg izdanja festivala je književnost njemačkoga govornog područja, pa najveći broj gostiju i gošći dolazi iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Svečano otvaranje festivala najavljeno je za 3. rujna u 20 sati u Kinu Europa, a poseban gost otvorenja je jedna od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijanac i Nijemac, ali prije svega građanin svijeta, Daniel Kehlmann.

Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja u goste dolazi jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Uli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth

Najavljen je dolazak u Hrvatskoj omiljenog spisateljskog para, Rite Monaldi i Francesca Sortija, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala. 

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze i gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske, Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje veličanstvenih umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, baš u Hrvatskoj, u Hotelu Balatura započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti. 

Filmski program ove godine bit će posebno zanimljiv i drugačiji.

Više informacija o programu možete potražiti na službenim stranicama festivala ili na Facebook stranici eventa
Zadnja izmjena: 28-08-2017 @ 11:37