Antiratni prosvjed povodom obilježavanja godišnjice 'Oluje'

U petak, 4. kolovoza u 17 sati na Trgu b. J. Jelačića, povodom godišnjice vojne operacije Oluja, održat će se antiratni skup 'PAMTIMO 05.08.1995. – 05.08.2017. - ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS'. Tom će akcijom organizatori/ce događanja odati počast i izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ove vojne operacije. 

Cilj skupa je podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji Oluja kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina. Organizatori/ce želi podsjetiti da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji, stoga pozivaju na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske.

"Nakon proteka 22 godine od ratnih operacija upozoravamo da ratna retorika ne jenjava već naprotiv svjedočimo militarizaciji društva i sve većem utrošku javnih sredstava u vojne svrhe. U proračunu za 2018. godinu najavljeno je 440,8 milijuna kuna povećanih izdvajanja za Ministarstvo obrane. MORH je objavio poziv mlađim osobama da se jave za upis u vojnu evidenciju. Najavljuje se nabavka višenamjenskih borbenih zrakoplova. Na obilježavanju godišnjice Oluje planira se, uz ostalo, zračni mimohod, u kojem će prvi put iznad Knina letjeti i američki helikopteri. Istovremeno mirovinski i zdravstveni sustavi su pred kolapsom te se nastavlja osiromašenje hrvatskih građanki i građana.

Pozivamo Vladu i Sabor RH da zaustavi militarizaciju društva, suoči sa prošlošću, preuzme odgovornost za zločine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene zločine!

Tražimo da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obeštećenje civilnih žrtava rata!

SVE ZA MIR, ZDRAVLJE I ZNANJE, NIŠTA ZA NAORUŽANJE!" stoji u najavi događanja. 

Ovaj antiratni protest organiziraju Ženska mreža Hrvatske, Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Srpski demokratski forum (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), a podržavaju Žene u crnom (Beograd) i Udruženje za društvena istraživanja i komunikaciju - UDIK (Sarajevo).

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici eventa
Zadnja izmjena: 02-08-2017 @ 23:27