Izložba vitraja autorice Dominique Jurić u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

U četvrtak, 20. srpnja s početkom u 21 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demotrova 1, Zagreb) održat će se otvorenje izložbe vitraja autorice Dominique Jurić. Izložba ‘Solilokvij’ osma je u nizu izložaba posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970.-2010.) kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Dominique Jurić jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum.

"Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. U doba kada svijetom blješte nebrojeni monitori - bez obzira obasjava li nas svjetlost Sunca ili odsjaj Mjeseca – njezin rad ponovno ukazuje na čovjekov odnos prema neposrednoj i jednostavnoj ljepoti prirode. Ima li primjerenijega mjesta od Prirodoslovnoga muzeja kako bi se i s pozicije umjetničke produkcije doslovno i simbolički podsjetilo na biljke i životinje koje cijelo vrijeme nastanjuju ovaj planet zajedno s nama!?" (iz predgovora izložbe Nikole Albanežea)

DOMINIQUE JURIĆ, rođena u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi ‘Privatna galerijska djelatnost sa posebnim osvrtom na grad Zagreb’. Godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja ‘Museological approach to the integrated use of cultural heritage’ u Dubrovniku.

Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine. Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, Nastavnički smjer-slikarstvo. Jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum. Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tu tradicionalnu tehniku boravila je na usavršavanju  na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj. Godine 1999. sudjelovala je u radu ‘3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique’ u Fribourgu. Iste godine prošla je seminar u ‘Centre International du Vitrail’ u Chartresu, na temu ‘Peinture sur verre, grisaille’. Uz slikarstvo bavi se i dizajnom te likovnim radionicama za djecu. Imala je 25 samostalnih i 67 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te joj se radovi nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama. Članica je HDLU-a, te živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2017. i može se pogledati od utorka do nedjelju od 9 do 19 sati.
Zadnja izmjena: 17-07-2017 @ 13:29